NFC-fejlesztés a Mobil Show-n


Egy vállalatokból, egyetemekből és felhasználói csoportokból létrejött európai konzorcium nyílt architektúrát dolgozott ki az NFC (kistávolságú rádiófrekvenciás kommunikáció), azaz a fizikai kontaktust nem igénylő mobiltelefonos alkalmazások fejlesztésére, telepítésére és használatára. A NFC-fejlesztések eredményét Magyarországon először a BNV-vel egyidőben megrendezett Mobil Show-n mutatják be.

Számos alkalmazási területen – többek között kártyás fizetésnél, tömegközlekedési jegyek használatánál, beléptetési rendszereknél –, ahol a tranzakcióban résztvevő eszközöket elegendő csak kis távolságra (kevesebb, mint 10 cm) közelíteni egymáshoz, egyre gyakrabban használnak fizikai kapcsolódást nem igénylő megoldásokat. Mindez előrevetíti, hogy a mobiltelefon szolgáltatásainak ki kell egészülniük a készpénzes és kártyás fizetés lehetőségeivel, azonosítási és egyéb funkciókkal.

A StoLPaN projekt számos felhasználási lehetőség elemzésének és tesztelésének eredményét vette alapul keretrendszerének kidolgozásához. A felhasználási módok vizsgálatai meghatározták azt is, hogy milyen üzleti szabályok mentén alakuljon ki az NFC-ökorendszer, amelynek tagjai az NFC-szolgáltatások gyártói, szolgáltatói és felhasználói. A projekt eredményeit az egyes területek szabványügyi hivatalai ültetik át a gyakorlatba.

A keretrendszer a már piacon lévő érintkezés nélküli szolgáltatások egyesítésével a mobilpiacra való jutást segíti. A kidolgozott megoldás egységes technológiai környezetet hoz létre, függetlenül a készülékek és az operatorok által alkalmazott műszaki megoldásoktól, és lehetővé teszi egyidejűleg több alkalmazás párhuzamos tárolását, használatát. A StoLPaN platform egyidejűleg támogatja az egyes szolgáltatások távoli menedzselését is, lehetővé téve a meglévő szolgáltatások bővítését, új, értéknövelt funkciókkal való kiegészítését.

A kontaktus nélküli technológia egy másik alkalmazási területével, a logisztikával is foglalkozik a projekt, ugyanis a termékek érintkezés nélküli címkézésével a vonalkódhoz képest új perspektívák nyílnak meg. A StoLPaN elkészítette az üzleti szabályok és a műszaki követelmények első verzióját. Hamarosan megjelenik a keretalkalmazás első változata is, amely a jegyeladás és a zárt fizetési megoldások területén mutatja be az NFC technológia használatát.

Azóta történt

Előzmények