Lovász László kapta az első Neumann professzori címet

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusának nyilvános ülésén vehette át a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az első alkalommal odaítélt „Neumann János” professzori oklevelet és plakettet.

A cím odaítéléséről szóló szenátusi határozatot Józsa János, a BME rektora ismertette, majd Friedler Ferenccel, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnökével közösen adta át a kitüntetést május 27-én.

Hirdetés

Az elsőként megadott címet azon kimagasló, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanárnak adományozhatják, akinek a tudományterülete, tevékenysége kapcsolódik a Neumann János által elért tudományos eredményekhez, és a tevékenysége kötődik az egyetemhez.

Középen a díjazott, Lovász László
[+]

Köszöntőjében Lovász László azt emelte ki, hogy az elismerést egyetemi tanárként, professzorként kapta, és ez azért jelent külön örömet számára, mert miközben tudományszervezőként évek óta a Magyar Tudományos Akadémiához kötik a feladatai, arra törekszik, hogy ne szakadjon meg a kapcsolata az egyetemi katedrával sem. Mint elmondta, az MTA közfeladatainak megvalósításában korábban és most is fontos partnerként tekint az egyetemekre, hiszen az együttműködés erősítése mindkét fél számára előnyökkel jár. A kutatásokban az akadémiai kutatóintézetek és az egyetemek nem vetélytársak, hanem partnerek. Együttműködésük nélkül nem képzelhető el a társadalmi problémák és igények iránt nyitott, az akadémiai szabadságot élvező szellemi műhelyek hatékony hálózata.

Neumann János lánya, Marina von Neumann Whitman az NJSZT felkérésére üdvözlő nyilvános levelet írt a kitüntetetthez, mely így szól

Dear Professor Lovasz,

I very much regret that I cannot be present in person to congratulate you on your being named the John von Neumann Professor at the Budapest Technical University.  Of the many honors and awards you have received, this one links you directly to my father, the founder of the field of computer science, as one of its most highly recognized practitioners and innovators.  I know how proud my father would be to know that one of his most distinguished intellectual offspring will be recognized by a professorship in his name.

I remember with pleasure our meeting in 2013, at the opening event of the magnificent permanent exhibition: History of Informatics: The Past of the Future.  I’m sorry that we cannot renew our acquaintance at this auspicious occasion, but you certainly have my congratulations and warmest wishes for your continued achievements in the field you have done so much to advance.

Yours sincerely, Marina von Neumann Whitman

Azóta történt

Előzmények

  • Rátz Tanár Úr Életműdíj 2016

    Ismét kilenc tanár vehette át a másfél millió forintos pénzjutalommal járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amely a hazai természettudományos oktatás és egyben a közoktatás egyik legrangosabb elismerésévé vált az elmúlt években.