Kiosztotta éves díjait a Neumann Társaság

2019-ben az év informatikai újságírójának Schopp Attilát választották, életműdíjat kapott Kürti János, a Neumann-díjat Talyigás Judité.

2019. november 27-én, a szervezet szakkonferenciáján adták át a Neumann Társaság évente odaítélt díjait. Az idei díjazottak:

  • az idei év Neumann-díjasa Talyigás Judit, villamosmérnök végzettségű szakember, aki a Miniszterelnöki Hivatal kormány-főtanácsadójaként, a Magyar Posta Elektronikus Piactér igazgatójaként, a Magyar Távirati Iroda (MTI), átalakulása után MTVA Sajtó-és Fotóarchívumának vezetőjeként is nagymértékben hozzájárult az informatikai kultúra terjesztéséhez

2019-ben három életműdíjast is választott a Neumann Társaság:

  • dr. Benczúr András matematikus, az MTA doktora, a társaság korábbi alelnökének kutatói, oktatói tevékenységét jutalmazták az elismeréssel
  • Kertészné Gérecz Eszter, aki Magyarország informatikai hőskorának csaknem minden jelentős számítástechnikai laborjában vezető pozíciót töltött be a KSH-tól a Számalkig, így pályája a női informatikusok sikereire is felhívja a figyelmet
  • társadalmi felelősséget is vállaló újítóként ugyancsak életműdíjjal ismerték el Kürti János, az adatmentéssel foglalkozó Kürt cég társalapítóját, aki 2009-ben a Tabello nevű ingyenes nyelvoktató rendszert is kifejlesztette

Az idei Kalmár-díjat Prof. Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatika Karának dékánja vehette át a felsőoktatásban elért kiemelkedő sikereiért, illetve a számítógépes nyelvalkotásban, utánpótlás-nevelésben, tudományos iskola kiépítésében eszközölt tevékenységéért.

Hirdetés

Kemény János-díjat kapott Kaposi Ambrus, általános orvosi és informatikai képzettséggel rendelkező szakember, az ELTE Informatika Karának adjunktusa kiemelkedő, innovatív tudományos tevékenységéért.

Szabó Máté, matematikust, a magyar informatikatörténet kutatásának nemzetközi hírű tudósát ugyancsak Kemény János-díjjal jutalmazta a Neumann Társaság.

Bíró István, az IDG Hungary lapkiadó egykori ügyvezetője, a Medicor vállalat korábbi vezető fejlesztője pályáját, a tehetséggondozás terén végzett önkéntes munkáját Tarján-emlékéremmel ismerte el a Neumann Társaság.

Ugyancsak Tarján-emlékérmet kapott Herczeg Katalin, matematika-fizika szakos középiskolai tanár, a Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola igazgatóhelyettese mentorként a tehetséggondozásban végzett, sokoldalú munkájáért.

Tarján-emlékérmet kapott a tehetséggondozásban és a digitális kompetenciák terjesztésében végzett munkájáért Szalai F. Ágnes, a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium informatikatanára.

A Neumann Társaság, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) bírálóbizottsága az  év informatikai újságírójának járó Kovács Attila-díjjal Schopp Attilát, az IT Business szaklap rovatvezetőjét jutalmazta, aki írásaival közérthető módon tud elmagyarázni akár bonyolult ICT szakpolitikai témákat is. A díjat az NJSZT részéről dr. Beck György elnök és Szalay Imre ügyvezető igazgató, az IVSZ részéről Süveges Tamás pénzügyi és projekt igazgató adta át.

A tizenegy díj átadása előtt a szakkonferencián dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke, Szalay Imre ügyvezető igazgató és Havass Miklós tiszteletbeli elnök köszöntötte az elektronikus számítógépek programozásának hazai úttörőjét, a Társaság  alapító tagját, a november 28-án 85 éves Szelezsán Jánost, aki egy 1010101 feliratú ajándék tollat kapott meglepetésként (1010101 – a 85-ös szám bináris alakja).

Azóta történt

Előzmények