Netkávézó-stop Kínában

Hirdetés

Kínában az idén nem adnak ki újabb engedélyeket internetkávézók nyitására – jelentette a helyi állami hírügynökség, a Hszinhua. A 14 minisztérium – köztük a kulturális és az informatikai tárca – által szignált rendelet szerint 2007-ben a tartományi kormányzatoknak tilos jóváhagynia további netcafék létesítését. A korábban engedélyezett létesítményeket legkésőbb június 30-ig meg kell nyitni.

A dokumentum szerint ma Kínában nagyjából 113 000 netkávézó működik, amelyek java része füstös játékteremnek tekinthető, ahol a fiatalok idejüket online játékokkal ütik el. A kormányzat két éve éppen a tinédzserek védelmére hivatkozva zárt be 12 500 ilyen egységet.


Kínai internetkávézó (Forrás: ChinaDaily)

Az országban egy 2002-ben bevezetett szabályozás előírja, hogy internetkávézó nem üzemelhet az iskolák 200 méteres körzetében, ahogy meg van határozva az is, hogy a diákok a nap mely időszakában látogathatják az intézményeket. A kínai netkávézókban ráadásul olyan szoftvert kell telepítenie az üzemeltetőknek, amely szűri a látogatható honlapokat és naplózza a böngészéseket. A kávézók azonban a rigorózus szabályozás ellenére is rendkívül népszerűek, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy még ma is viszonylag kevés kínai engedheti meg magának számítógép vásárlását.

A helyi országos gyermekközpont tavalyi jelentése szerint Kínában a 18 millió kiskorú internetező 13 százaléka internetfüggő. De – hívja fel rá a Reuters a figyelmet – az addikció nem csak a tizenévesek jellemzője: az állami hírügynökség a múlt héten adott hírt annak a 26 éves, túlsúlyos férfinak a haláláról, aki a holdújévi ünnepek alatt halt bele az extrém hosszúra nyúlt online játékba.

Azóta történt

Előzmények