Most már biztos: jövőre megérkezik Európába a Netflix online filmkölcsönzője

Tavaly év végén az IT café is beszámolt azokról a pletykákról, melyek szerint a népszerű észak-amerikai online filmtékát üzemeltető Netflix folytatja a globális terjeszkedést, és várható, hogy Kanada, Dél-Amerika és a karibi térség után hamarosan Európában is megjelennek. A szóbeszéd igaznak bizonyult, ugyanis a cég ma bejelentette, hogy az Egyesült Királyságban és Írországban 2012-ben elindítják a szolgáltatást.

A Netflix mint DVD-kölcsönző indult el az 1990-es évek végén, és e minőségében vált igen népszerűvé. Az interneten felkínált választékból a felhasználó a kölcsönözni kívánt filmeket postán kapja meg, majd így is küldi vissza, az árazás kedvező volt mindig is, így nem csoda, ha 2010-re 15 millió előfizetője lett a szolgáltatásnak. De sok hasonló profilú, csődbe ment vállalkozással szemben a Netflix a komoly bevételeket fejlesztésre használta fel, és 2007 óta folyamatosan építik a stream-típusú kölcsönzés technológiáját, szolgáltatását, ami online nézhető tartalmakat jelent. Jelen pillanatban, habár a DVD-üzlet még mindig virágzik, ez az egyik legvonzóbb a vásárlók számára, különösen úgy, hogy szinte eszközfüggetlenül kínálják a filmeket (mobil eszközökön, konzolokon stb., összesen körülbelül száz platformon). A hatalmas siker egy üzleti modell működőképességére mutat rá, ugyanis a Netflix tartalomkínálata egyáltalán nem mondható gazdagnak, ám a kényelmes és olcsó hozzáférés sokak számára vonzó.

Amennyiben a Netflix a közleményben ígért alacsony árakat a britek és az írek számára is képes lesz nyújtani, akkor komoly versenytársa lehet az Amazon által idén januárban felvásárolt Lovefilmnek. Emellett ez a lépés valószínűleg csak a kezdet, vélhetően fokozatosan az egész kontinensen megjelennek.

Azóta történt

Előzmények