Kihagyhatatlanul dögös lesz az idei Hacktivity

Bruce SchneierSzeptember 18-19-én kerül sor a Hacktivity 2010 konferenciára Budapesten, a Dürer kertben. Kelet-Közép-Európa legnagyobb hackerkonferenciájára, ahol idén már a magyarok mellett külföldi sztárelőadók is fellépnek, az eddigi regisztrációk alapján akár ezren is lehetnek a különböző programokon, köztük sok külföldi is, mivel idén először az előadásokat folyamatos szinkrontolmácsolás kíséri.

Két nap, 28 előadás, 2 workshop, 3 tréning, egy kerekasztal-vita, Wargame, Capture the Flag, Hack the Vendor játékok értékes nyereményekkel, Wall of the Sheep, Hardver-workshop Mitch Altmannal, szponzori játékok és nyeremények, egész nap sör, hot dog, pizza, jó beszélgetések, falmászás és este fergeteges buli. Körülbelül így lehetne leírni egy mondatban a legrégebbi hazai független IT-biztonsági rendezvény 2010-es programját.

A szombati nap főszereplője nem más, mint Bruce Schneier Amerikából, aki a világ egyik leghíresebb IT-biztonsági szakértője. Schneier reggel nyitóelőadást tart, majd a nap végét is ő zárja azon a könyvbemutatón, ahol dedikálja is a HVG Kiadó és a Kancellár.hu Zrt. közös gondozásában a napokban magyarul is megjelenő Schneier on Security című könyvét.

Vasárnap "FX" Lindner a "A Háló kalózai - Hogyan lopjunk kontinenst?" hacker kultuszkönyv társszerzője lesz a sztárelőadó, aki 2001-ben elsőként írt Cisco IOS Exploitot a világon. Feltűnik ismét a színen Alexander Kornbrust Oracle guru, valamint a Hacktivity konferencián most először tart majd előadást az ismert vírusszakértő Robert Lipovski, aki az ESET Software laborjából, Pozsonyból érkezik Budapestre.

Idén a jogi előadók egy egész szekciót kitesznek, és néhány előadás erejéig bepillanthatunk az informatika hőskorába is. Téma lesz még a wifi hotspot „használata”, az IT SEC Compliance, a password cracking és az egghunting is. Két workshop is színesíti a szakmai programot, ahol a szimpla prezentáció helyett az előadók által bemutatott technikák laptopokon azonnal ki is próbálhatók.

Az előtérben mindeközben játszhatnak a kihívásokra vágyó résztvevők egyénileg és csapatokban is. Újra lesz „Wargame”, azaz betörési tesztgyakorlat, különböző nehézségű pályákból összeállítva. A tavaly nagy sikerű „Hack The Vendor” játék is folytatódik újabb gyártókkal a ringben. A játék lényege, hogy szponzori felajánlások jóvoltából a résztvevőknek lehetőségük van egy vagy több információbiztonsági terméket tesztelni, vagyis legális keretek között a helyszínen feltörni. A „Capture the Flag” alapkoncepciója talán ismert, a feladatra jelentkező 2-4 fős céges csapatoknak tíz órájuk lesz távolról megszerezni az irányítást néhány, a gyakorlatban sűrűn előforduló, sebezhető konfigurációjú számítógép fölött. A nyertes a tárgynyereményen túl a Check Point „Vándor” díját is hazaviheti. Különleges programnak ígérkezik Mitch Altman hardver workshopja, ahol a San Franciscóból érkező előadó elektronikai tudásával és eszközeivel fog látványos, interaktív bemutatót tartani.

Az eseményen az IT-biztonsági szakvizsgákkal (CISA, CISM, CISSP) rendelkező szakemberek úgynevezett CPE pontokat gyűjthetnek, amelyek a minősítésükhöz szükségesek. A részletes programot és a jegyvásárlási lehetőségeket a Hacktivity honlapján lehet megtekinteni.

Azóta történt

Előzmények