„Az internet-hozzáférés megszüntetését teljességgel tisztességtelennek tartom”

Hirdetés


Brigitte Zypries

Brigitte Zypries, Németország igazságügyi minisztere egy nemrég adott interjújában kifejtette, hogy abszolút nem ért egyet az illegális letöltéseket megfékezni kívánó „három dobásod van” szabályozással, melynek törvényi előkészítésén a francia parlament már dolgozik: „Nem hiszem, hogy ez követendő modell lenne Németországban, vagy akár Európában.”

A mostanában sokat emlegetett megoldás szerint (mely ellen jelenleg is zajlik a tiltakozó akció a törvényt a világon elsőként elfogadó Új-Zélandon) az illegális tartalmakat letöltőket két figyelmeztetés után – rendőrségi, bírósági közbeavatkozás nélkül – a szolgáltatóknak le kellene kapcsolniuk. Az elképzelés támogatói megpróbálták már uniós szinten is elfogadtatni az elképzelést, ám ez a javaslat akkor elbukott az Európai Parlamentben – csakúgy, mint a hasonló stratégia az Egyesült Államokban –, majd a közelmúltban Nagy-Britanniában sem jártak sikerrel a szigorítást pártolók. Ellenpélda Írország, ahol a kiadói lobbi sikeresen érvényesítette érdekeit.

Németországban január 27-én találkoztak a zeneipar, a szolgáltatók és az igazságügy-minisztérium képviselői, hogy a francia modell alkalmazásának lehetőségeiről tárgyaljanak. A miniszter már a találkozó után is elmondta azt, amit az interjúban: „Az internet-hozzáférés megszüntetését teljességgel tisztességtelennek tartom. Ennek alkalmazása mind alkotmányosan, mind politikailag roppant problematikus lenne. Biztos vagyok abban, hogy ha Franciaországban megtörténnek majd az első lekapcsolások, akkor a felháborodás hangjai egész Berlinig elhallatszanak majd.”

Azóta történt

Előzmények