Nem valószínű, hogy elvágja a TSMC-től a Huawei-t az USA, bár szívesen megtennék

A kínai Global Times szerint Kína gyorsan vissza tudna támadni, ami gond lenne az új koronavírus elleni küzdelemben.

Még az előző év novemberében vetődött fel az a feltételezés, hogy a Trump adminisztráció el akarja szakítani a Huawei-t a TSMC-től. A Reuters pár hete beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok konkrétan keresi azt a lehetőséget, amivel a globális szinten működő bérgyártókat a kényszeríthetnék arra, hogy ne szolgálják ki az egyik legnagyobb kínai megrendelőjüket. Nyilván itt a TSMC van a célkeresztben, elvégre a Huawei, a HiSilicon révén főleg a tajvani vállalat modern gyártósorait használja.

Bár fentiekre vonatkozóan még ma sincs bejelentve konkrét limitáció, az már kvázi nyílt titok, hogy az USA így szeretné még nehezebb helyzetbe hozni a Huawei-t. A kínai Global Times szerint azonban lenne válaszlépés. Az üggyel kapcsolatban megszólaltattak egy veterán iparági szakértőt. Ma Jihua úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben az Egyesült Államok nem kockáztat meg egy ilyen, általa provokációnak nevezett lépést, mivel Kína nem szállítanak számukra több orvosi felszerelést, ideértve az orvosi maszkokat, amik szükségesek az új koronavírus elleni küzdelemben. Nem mellesleg számos amerikai cég is Kínában gyártatja a szintén lényeges védőfelszereléseket.

A potenciálisan szigorúbb korlátozás tehát ott van a levegőben, de igen valószínűtlen, hogy bármi ilyen történne a jelenlegi gazdasági helyzetben. Sőt, az Egyesült Államok május 15-ig további haladékot adott az országon belüli cégeknek, így a megszokott feltételekkel ugyan, de lehet üzletelni a Huawei-jel. A korábban megszabott határidő egyébként április 1-jén járt volna le.

A fentieken túl a Global Times arról is ír, hogy végső esetben a Huawei visszaviheti a gyártást Kínán belülre, ahol az SMIC 14 nm-es node-ja használható. Ez ugyan kisebb teljesítményt jelentene, de az említett cég pont készül a 7 nm-es eljárás bevezetésére.

Azóta történt