Nem valószínű a Matáv kivezetése

A Matáv kivásárlása és tőzsdei kivezetése a Deutsche Telekom részéről a magyar távközlési cég készpénztermelő képessége miatt talán racionális, ám igen drága lépés lenne, ám ha ez eddig nem történt meg, nem valószínű, hogy a közeljövőben bekövetkezik.

Hirdetés

A Wall Street Journal Europe mai száma szerint a Deutsche Telekom bővíteni szándékozik pakettjét az általa már nagyrészt birtokolt kelet-európai távközlési cégekben. A német telekomóriás több mint 50 százalékos részesedéssel bír a Croatia Telekomban, valamint a magyar T-Mobile-ban és a Matávban, míg a lengyel PTC-ben 49 százalékos pakettet birtokol. A gondolat azonban nem is olyan újkeletű: elemzők körében már rég felmerült a kérdés, vajon a régióban jelenlévő Deutsche Telekom felvásárolja-e az általa birtokolt kelet-európai távközlési vállalatokat.

Zékány András, az ING Bank elemzője szerint a lépés logikus lenne, hiszen ezzel a hatalmas Matáv-osztalékból származó készpénz teljes egészében a DT-hez kerülne, s nem kellene azon a kisrészvényesekkel és egyéb tulajdonosokkal osztoznia. A szakember szerint azonban erre az uniós csatlakozás előtt kellett volna sort kerítenie a német társaságnak, hiszen akkor sokkal kevesebb jogszabályi követelménynek kellett volna megfelelnie. Zékány úgy véli: amennyiben a DT eddig nem lépett, úgy nem is valószínű, hogy kivezetnék a piacról a Matávot, ám ettől függetlenül még növelheti pakettjét a társaság.

Más szakértők más szemszögből tartják valószínűtlennek a Matáv kivásárlását. A NAPI Online által megkérdezett, névtelenséget kérő szakember szerint korábban nem merült fel a Deutsche Telekom részéről a Matáv kivezetésének gondolata, sőt, a német tulajdonos elkötelezett volt a társaság tőzsdei jelenlétét illetően. Nem is lenne túl logikus lépés a kivezetés, ugyanis a DT irányítási jogköre szempontjából mindegy, hogy 60 vagy például 85 százalékkal bír, ráadásul a jövőbeni akvizíciók finanszírozása szempontjából is érdemesebb a tőzsdén maradni. Sokba is kerülne a teljes bekebelezés: ha most az előírásoknak megfelelően, hathavi átlagáron tenne ajánlatot a DT, kevesen adnák oda Matáv-részvényeiket. Nagyon attraktív, gáláns árat kellene kínálnia ahhoz, hogy a kiszorításhoz szükséges, nyilvános ajánlattétel útján elérendő 90 százalék feletti részesedés meglegyen, ez pedig nyilván nem lenne olcsó mulatság. A kivezetéshez 75 százalékos többség is elegendő, erre talán elegendő lenne egy nyilvános ajánlat, de ez után is maradna még sok kisrészvényes és továbbra is nyilvános lenne a Matáv.

A tőzsdén mindenesetre árfolyamemelkedést hozott a cikk: a Matáv 812 forinton tetőzött, de a háromnegyed háromkor érvényes 810-es ár is 11 forinttal, azaz 1,4 százalékkal múlta felül a tegnapit.

Azóta történt

Előzmények