A Google nem szkenneli többé az oktatási csomagba tartozó Gmail fiókokat

Az elmúlt hetekben újra népszerű témává vált a Google Gmail fiókokat érintő automata tartalomelemző rendszere, az úgynevezett Content Onebox, melynek segítségével a vállalat a hirdetések minél pontosabb célzását elősegítő adatbázisát menedzseli, és amit a Google a kézbesítési folyamatba integrált, hogy minden levélbe bele tudjon nézni. Egy tavaly indított perben felmerült, hogy ez a gyakorlat az oktatási intézmények érdekeit is sérti, akik a velük kötött megállapodás értelmében elvileg mentesülnének a monitorozási és elemzési folyamatok alól.

Hirdetés

A Google a helyzet tisztázása érdekében nemrég pontosította általános szerződési feltételeit, és egy újonnan beillesztett bekezdésben egyértelművé tették, hogy „Az automatizált rendszereink analizálják a tartalmaidat (beleértve az e-maileket is), hogy olyan, személyes, releváns termékfunkciókat biztosíthassunk, mint az egyedi keresési eredmények, a személyre szabott reklámok, illetve a spam és malware szűrés.” A tartalomelemzés érinti az elküldött, fogadott, illetve az egyszerűen csak a Google-nél tárolt adatokat is.

A vállalat ma bejelentette, hogy a Google Apps 2006-ban bevezetett és jelenleg mintegy 30 milliós felhasználó táborral rendelkező oktatási csomagjába tartozó Gmail fiókok tartalmát (a be- és kimenő, illetve a tárolt leveleket) többé nem veti alá tartalomelemzésnek. Bár az oktatási csomag felhasználóit az Apps szolgáltatásain belül eddig sem bombázták célzott reklámokkal, az összegyűjtött adatokat a cég más felületeken talán felhasználhatta, bár ez eddig még nem nyert hivatalos megerősítést. Az automata adatgyűjtési gyakorlat azonban egyes vélemények szerint megsértette az amerikai Családi Oktatásjogi és Adatvédelmi Törvényt, ami az oktatásügyi adatok védelmét is szabályozza.

Bram Bout, a Google oktatási termékcsaládjáért felelős vezetője szerint a vállalat az üzleti és kormányzati Apps csomagok esetében is meglépi a fenti változtatást.

Azóta történt

Előzmények