Rögös út áll az IBM előtt

Hirdetés

Lapunk hasábjain az elmúlt mintegy egy évben szorosan figyelemmel követtük a világ egyik legpatinásabb informatikai vállalatának átalakulását, melynek során az IBM megszabadul minden, mára jobbára csak holt tehernek számító üzletágától (ez lényegében szinte a teljes hardveres portfóliót magába foglalja), és az adatközpontokra, felhőszolgáltatásokra, a Watson kognitív számítási technológiára fókuszálja erőforrásait.

Ezt a folyamatot érthetően nem lehet néhány hónap alatt lezavarni, és a vállalat vezérigazgatója szerint a legutóbbi negyedév gyenge eredményei után igyekezett mindenkit megnyugtatni a The New York Timesnak adott interjújában a stratégia helyességéről. „A következő évtized igényeinek megfelelőre formáljuk a céget. Ez nem egy egyéves munka, főleg nem akkor, ha egy százmilliárdos vállalatról van szó.” – mondta Virginia Rometty. Hozzátette, hogy szerinte jó úton járnak, és most az a legfontosabb, hogy tartani tudják az átalakítás tempóját. Emlékeztetett, hogy az IBM bevételének kevesebb, mint 15 százaléka származik hardveres tevékenységekből, és az ezen a területen bekövetkező visszaesés „orvosolható”, viszont az itt elszenvedett veszteségek a magas költségvonzatok miatt komoly negatív hatással vannak a vállalat összteljesítményére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Előzmények

  • Elindult az IBM Cloud Marketplace

    Újabb lépés a szoftverek és szolgáltatások irányába. Az online áruházban nem csak a vállalat saját portfóliójában, hanem külsős fejlesztők termékei között is lehet válogatni.

  • Az elvárások alatt teljesített az IBM

    Ezt Ginni Rometty, a cég vezérigazgatója írta évértékelőjében. Közel két éve csökken, már 100 milliárd alatt a bevétel.

  • 15 új adatközpontot hoz létre idén az IBM

    A Watson Group után újabb milliárdos beruházást jelentett be a vállalat, mely a tervek szerint jövőre már 40 adatközpontból fogja kiszolgálni ügyfeleit.