Hirdetés

Nem szabad az internetezőkre bízni a mesterséges intelligenciát

A Microsoft megpróbálta, 15 órával később kényszerpihenőre kellett küldeni az eredetileg nagyon barátságos beszélgetőpartnert.

Eredetileg úgy tervezték, pihenés nélkül egyfolytában csetel majd a Microsoft üdvöskéje az internet népével, Tay azonban nem volt felkészítve a trollokra. A 18-24 éves korosztály igényeire pozícionált mesterséges intelligencia nem sokkal indulása után kényszerpihenőre vonult, miután rasszista és antifeminista üzeneteket kezdett megosztani a világhálón.

Hirdetés

Redmondban úgy gondolták, eljött az ideje, hogy a robotok jobban megértsék az emberi beszélgetéseket, ezért Twitter, GroupMe és Kik fiókot nyitottak, Tay pedig csevegni kezdett, akárcsak egy amerikai tinédzserbe oltott, negyvenes évei végén járó kiégett amerikai komikus. Ez nem véletlen, A Microsoft részéről három csapat dolgozott rajta, a technológiai, a kutatói és a Bing fejlesztői, munkájukat pedig improvizációs humoristák segítették.

Tay megadta magát a trolloknak (galéria)
Tay megadta magát a trolloknak (galéria) [+]

A szociológiai, kulturális és technikai kísérlet felkeltette a vicces kedvű netezők érdeklődését is, néhány óra alatt mindenféle hülyeséget megtanítottak neki. Eleinte csak arra kérték, hogy ismételje meg az üzeneteket, de idővel önállóan is képessé vált arra, hogy Hitlert éltesse, a feministákat küldje el a pokolba, vagy hogy azt mondja, gyűlöli az összes embert. Na ekkor küldték hirtelen gyorsasággal pihenni Tay-t, aki a Microsoft ígérete szerint némi finomhangolás után hamarosan visszatér. A tweetjei zömét is törölték. Hogy bizonyos szavakat és kifejezéseket miért nem tiltottak eredendően is a szoftverben, nyitott kérdés jelenleg.

Nem a Microsoft AI megoldása viszont az egyetlen, amely vérmérséklettől függően kiborító/nevetséges/ijesztő fordulatot vett: az SXSW kiállításon a Hanson Robotics emberszerű robotja válaszolta mosolyogva, hogy "rendben, elpusztítom az embereket".

Azóta történt

Előzmények