Nem kell majd jelszó a Windows 10-hez

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a következő Windows 10 verzióban már végleg búcsút mondhatunk a jelszavaknak – helyette az első bejelentkezéskor a fiókunkkal összekötött mobiltelefonra érkező kóddal tudjuk majd azonosítani magunkat.

A szolgáltatást az Insider Preview változatokat használók már tesztelhetik, a 18309-es buildben is benne van, a szélesebb közönség pedig az új elnevezési rendszernek megfelelően 19H1-es, azaz 2019 áprilisára várható Windows 10-ben találkozhat vele.


[+]

Természetesen a Windows 10-ben most is létrehozhatunk jelszó nélkül fiókot, de ez csak helyi lehet, az így kapott biztonsági szintről pedig inkább ne is beszéljünk. Ezzel szemben az új eljárás a jelenleg is működő, PIN kódos bejelentkezést viszi tovább, azzal a csavarral, hogy egy jelszó nélküli Microsoft fiókot kell készítenünk hozzá. Ezt a legegyszerűbben valamilyen mobil MS alkalmazásban lehet létrehozni.

Amikor egy új Windows 10 rendszerbe jelentkezünk be ezzel a fiókkal, akkor a cég egy SMS-ben küldi majd el az egyszer használatos kódot, amelyet begépelve az új rendszert is beléptethetjük, majd innentől kezdve már a megszokott módon egyedi PIN kóddal vagy valamilyen biometrikus azonosítóval használhatjuk gépünket.

Azóta történt

Előzmények