Nem fogy az olcsó XP Délkelet-Ázsiában

A Microsoft tavaly októberben kezdte értékesíteni Thaiföldön az XP lebutított helyi verzióját, Malajziában és Indonéziában pedig februárban debütált a Starter Edition. A szoftveróriás zászlóshajóinak tekinthető termékektől eltérően az olcsó XP-t nem árusítják kiskereskedelmi forgalomban, kizárólag az értékesítésbe bekapcsolódott 15 kisebb-nagyobb helyi számítógép-összeszerelő cég és a térségben jelen levő multinacionális gyártók alsó kategóriás PC-ivel együtt lehet kapni.

Hirdetés

A legtöbb helyi forgalmazó azért nem érdeklődik túlságosan a könnyített verzió iránt, mert a fő eladási termékek továbbra is a Pentium 4-es asztali gépek maradtak – Windows XP Home Editionnel –, nem pedig az olcsóbb Celeronnal szerelt PC-k, amikhez eredetileg a Starter Editiont szánták. Thaiföldön több Microsoft-partner még mindig inkább operációs rendszer nélkül kínálja a belépő szintű gépeket, sőt, a Supreme Computers, az ország egyik legnagyobb szállítója Linuxszal telepített celeronos gépeket árul 404 dollárért. Csak összehasonlításképpen – ugyanennél a forgalmazónál egy Starter Editionnel felszerelt hasonló teljesítményű konfiguráció 443 dollárt kóstál.

Elemzők szerint a langyos érdeklődés a térségre jellemző magas szoftverkalózkodási arányra is visszavezethető. A kisebb kereskedőcégek előszeretettel szerzik be gépeiket nagy, neves gyártóktól, majd olcsó, kalózmásolatú Windowsokkal telepítik őket. Malajziában a Microsoft 32 dollárért kínálja a Starter Edition egy példányát. Ezzel szemben Kuala Lumpurban akár bevásárlóközpontokban is hozzájuthatunk egy-egy hamisított XP Professional vagy Home Edition CD-hez, mindössze 5 dollárért.

Martin Gilliland, a Gartner Asia-Pacific elemzőcég szakembere szerint nem kérdés, hogy a Microsoftnak változtatnia kéne értékesítési stratégiáján. „Ezen a feltörekvő piacon a PC-gyártók inkább a hardverre összpontosítanak, nem a szoftverre” – indokolta álláspontját Gilliland. „Egy konfigurációban az operációs rendszerből lehet a legkevesebb profitot kihozni, tehát ha a forgalmazók úgy látják, hogy az oprendszer eltávolításával több gépet tudnak eladni, akkor ezt az utat fogják járni.”

Azóta történt

Előzmények