Nem elég jó a Dell

Hirdetés


Megint vezér

Tegnap a Wall Street által vártnál jobb második negyedéves számokat jelentett a Dell, ám – figyelmeztettek az elemzők, sőt maga a vállalat is – ez nem jelenti azt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a céget. A profit csinos megugrása ugyanis javarészt a PC-kben használt alkatrészek árának csökkenésével magyarázható, márpedig ez a tendencia nem tart örökké. Az augusztus 3-án véget ért három hónapos időszakban a világ második számú számítógépgyártója 14,8 milliárd dollár árbevétel mellett 733 millió dollár profitot könyvelt el. Egy évvel korábban a forgalom 14,1 milliárd, a nyereség pedig 502 millió dollár volt.

Az elemzők valamivel gyengébb számokat vártak, de tény, hogy a prognózisok elkészítésekor eleve alacsonyabbra tették a lécet. Amint a New York Times írja, a Dell továbbra is veszít piaci részesedéséből a Hewlett-Packard és az Acer javára. Beszédes mutató, hogy míg a HP PC-eladásai 29 százalékkal nőttek az időszakban, addig a Dell csupán 3,5 százalékos bővülést tudott felmutatni.

A Dell most Michael Dell vezetésével próbál magára találni. Az irányítást az év elején ismét magához ragadó névadó-cégalapító reformjainak célja a kilábalás az elmúlt évben beköszöntött válságból. Egyelőre azonban maradtak még homokszemek a gépezetben. Gyártási problémák miatt késik például a vállalat júniusban beharangozott, élénk színekkel operáló notebookcsaládja, ami – spekulálnak a szakértők – alighanem hozzájárult ahhoz, hogy a noteszgépeladások mindössze 5 százalékkal nőttek.

A Dell nemrég hozta nyilvánosságra, hogy a cégnél lefolytatott tőzsdefelügyeleti vizsgálat könyvelési szabálytalanságokat tárt fel. Mint kiderült: az elmúlt négy évben kozmetikázták a számokat, hogy úgy tűnjön, teljesítették a célkitűzéseket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények