Neked hányast adott a Vista?

Hirdetés

A Microsoft egy olyan eszközt épít következő operációs rendszerébe, amely osztályozza a hardvert aszerint, hogy mennyire erős és mennyire képes kihasználni a Vista képességeit. A legújabb Vista-tesztverzióban már megtalálható Windows Performance Rating a processzor és a grafikus kártya teljesítményének, a memória és a merevlemez méretének – valamint egyéb rendszerjellemzők – alapján alakítja ki összesített osztályzatát, melyre aztán a legkülönbözőbb helyeken emlékezteti a felhasználót. A vállalat azt egyelőre nem árulta el, hogy pontosan miként kalkulálják ki az 1-től 5-ig terjedő osztályzatot. (A komponensek maguk is kapnak jegyet, de az alkategóriák osztályzatai más értékintervallumban mozognak.)

Egy 1,83 GHz-es Intel-processzorral és 1 gigabájt memóriával ellátott Sony Vaio notesz például 3-as osztályzatot kapott, akárcsak az az asztali PC, melybe egy Pentium D 940 chip és 2 gigabájt memória került – derül ki a CNET News.com gyorstesztjéből, melyet a múlt héten megrendezett Intel Developer Forumon kiállított masinákon végeztek el. Érdekes, hogy mindkét gépen azonos osztályzat járt a processzornak (5,6) és a memóriának (5,5) is. A Microsoft a lapnak elmondta, hogy az osztályzás módszertana még kidolgozás alatt van, ezért könnyen lehet, hogy a végleges Vista más számokat mutat majd.


Mi megbuktunk (Katt ide!)

Szakértők szerint a minősítésnek nem annyira az otthoni felhasználók, mint inkább a PC-gyártók és a kiskereskedők vehetik hasznát, akik így egyszerűen be tudják majd mutatni, hogy az adott számítógép mennyire barátja a Vistának és viszont. Egyelőre az is kérdés, hogy az operációs rendszer osztályzata mennyire lesz flexibilis, mennyire követi majd a gazdaállat PC teljesítményének alakulását. Az új, nagyobb teljesítményű hardverek megjelenésével például az egész osztályozás értelmét vesztheti, ha minden gép kiváló minősítést kap majd.

Az osztályozó modult kiegészíti a Vistában egy másik eszköz is, a Windows Upgrade Advisor – ez a rendszer elemzése után megmondja, hogy mit kéne jobbra vagy nagyobbra cserélni ahhoz, hogy az operációs rendszer jobban érezze magát.

Azóta történt

Előzmények