Kitalálja, ma miért nem repül a Falcon 9?

Hosszas készülődést követően az elmúlt napokban több alkalommal is el kellett halasztani az indulást. A mai sem kivétel.

Mozgalmas héten van túl a SpaceX és a SES, hat nappal ezelőtt kísérelték meg először a SES-9 műhold Föld körüli pályára állítását a Falcon 9 továbbfejlesztett, v1.1-es hordozórakétával, de az időjárás nem kedvezett az akciónak, a nagy szél miatt halasztottak. Pénteken sem mentek rendben a dolgok, a folyékony oxigént nem sikerült időben betölteni a tartályokba, ráadásul megint feltámadt a szél a magasban. Vasárnapra ütemezték át a kilövést.

Alig pár perccel a start előtt a biztonsági zónán belülre tévedt egy hajó, emiatt újra kellett kezdeni a hét utolsó napján is a visszaszámlálást. A csúszás miatt egyre melegedő oxidálószer és a tartályban uralkodó nyomásért felelős hélium "összeveszett", a kilövés pillanatában egy buborék miatt riasztott a rendszer és leállította a folyamatot. Egy kis tűz is volt a hajtóműben, azért izgulhattunk, hogy azt mondják minden rendben.

Galéria Galéria
Galéria [+]

A március elsejére (magyar idő szerint másodikán hajnalra) tervezett pót-pót-pót alkalom viszont hagyott időt a SpaceX csapatának, hogy alaposan átvizsgálják a Falcon 9-et és utasát, szerencsére mindent rendben találtak. Hiába: két órával a tervezett indítás előtt már biztosan lehetett tudni, hogy a felerősödő, alkalmanként viharossá fokozódó szélben nem lehet bevállalni a projektet, az előrejelzések szerint pedig napokig marad a rossz idő, legkorábban csütörtökre vagy péntekre kaphat új időpontot az űrvállalat.

Csalódottságunk mérséklése érdekében összegyűjtöttük az elmúlt napok legjobb képeit, ezek a galériában megtekinthetők. Ha ez nem volna elég, a korábbi próbálkozásokról készült mozgóképek a cikkben hivatkozott anyagokban megtekinthetők. Pénteken

  • Kapcsolódó cégek:
  • SES

Azóta történt

Előzmények