Állami hátszéllel jöhetne a negyedik mobilszolgáltató?

Meglepő javaslattal állt elő a hazai mobilpiaci verseny élénkítésére a Capitol Consulting Group. A stratégiai tanácsadó cég annak apropóján vezette elő az ötletét, hogy április 30-án lejár a 900 és 1800 MHz-es frekvenciasávok még kihasználatlan szeleire vonatkozó moratórium, azaz elméletben megnyílik a lehetőség ezek újbóli tendereztetésére.

Hirdetés

Amint a HWSW beszámolójából kiderül: a szakértők nem látják reálisnak azt a forgatókönyvet, hogy egy negyedik mobilszolgáltató saját hálózat építésével piacra lépjen. Viszont – érvelnek – az államnak van országos adatátviteli gerinchálózata, több is, ezek kapacitásának egy részét az esetleges új szereplők rendelkezésére lehetne bocsátani, segítve ezzel azok megtelepedését. Igaz, hasonló modell a világon sehol nem működik, de a tanácsadó cég szerint a hazai körülmények között ez a mobilpiaci verseny élénkítésének egy megfontolandó forgatókönyve lehet.

„Az állam több országos adatátviteli gerinchálózat felett is rendelkezik, így a MÁV, és a Magyar Villamos Művek, valamint Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) saját optikai hálózatot épített ki, mely jelenleg számottevő kihasználatlan kapacitás mellett üzemel – a Capitol Consulting Group modellje szerint ezt az infrastruktúrát versenyképes áron tudná az állam egy új piaci belépőnek biztosítani, amelynek így csak a rádiós infrastruktúrát kéne kiépítenie, cserébe pedig az állam kompenzálná a már piacon lévő szolgáltatókat.”

Részletek a HWSW írásában.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények