Négy bázisát zárja be a Google

A szebb napokat is látott Google Glass projektről múlt héten még az derült ki, hogy a Twitter kihátrált a Glassware (az okosszemüveg speciális rendszere) támogatása mögül, hivatalosan jelentették be, hogy a továbbiakban nem dolgoznak az apró kijelzőre optimalizált alkalmazáson.

A korai tesztelők közül egyre többen panaszkodnak fejfájásra, látásukkal kapcsolatos problémákra, illetve kifejezetten a látótérből kieső területekre akkor is, ha éppen nem viselik a Google készülékét. Az adatvédelmi aggályokkal kapcsolatban mi is részletes cikket közöltünk jogi szakértők bevonásával. Arról pedig, hogy sikerült-e bármi olyan funkciót beletenni, ami miatt az átlagemberben kialakulna az "akarom-érzés", egyelőre nem tudunk, mi nem találtunk.

Az, hogy a fejlesztők sorra hagyják el a platformot és állnak le a fejlesztésekkel, nem jó hír a Google számára. Arról viszont már ők maguk döntöttek, hogy bezárják mind a négy nemrégiben nyitott boltot, ahol a Glass értékesítését tervezték. Ezek konkrétan: Los Angeles, San Francisco, New York és London városát érintik. A cég indoklásában az áll, a többség úgyis a telefonjával, például a Play Store használatával rendeli meg amit szeretne, így inkább arra összpontosítanak, hogy az online értékesítés minél jobban teljesítsen.

Már ha egyáltalán tényleg elindul a piaci értékesítés, és nem csak fejlesztői változatok kerülnek majd eladásra. Addig is bizonyos területeken nagy megelégedéssel és sikerrel hasznosítják a speciális, könnyen kezelhető és folyamatosan szem előtt levő eszközt (például az orvosok), igaz, speciális célszoftverrel, elég speciális feladatra.

A szemüveg kapcsán a legtöbb támadás a kamerát éri, amivel észrevétlenül lehet  felvételeket készíteni. Ahogy az IT cafénak nyilatkozó szakértő is megjegyezte, a technológia évek óta rendelkezésre áll, jelen helyzetben inkább a tömeges terjedéstől kell tartani, mondta.

A Google némi humorral fűszerezve igyekezett csillapítani a kedélyeket egy oktatóvideó formájában, amelyben az etikus Glass-használatot mutatták be. Ezen túlmenően különböző kisfilmekkel igyekeztek felkelteni a potenciális vásárlók figyelmét, de az érdeklődés soha nem volt teljesen pozitív. Aggódtak a képviselők, de adatvédelmi biztosok is.

Azóta történt

  • Kertvárosi trollok a Google Waze ellen

    Ez történik, amikor a modern technikával elégedetlen közösség kilép a megszokott sémákból és kreatívan fog össze a közös cél érdekében.

  • Egy korszak lezárul: bezár a Gigaom

    Az ikonikus oldal havi 6,5 millió visszatérő olvasója sem volt elég. A cég fizetésképtelenné vált, már a szerzőket sem tudták időben fizetni.

Előzmények

  • Új támadási felületek: a viselhető számítástechnikai eszközök

    A Kaspersky kutatói szerint ezeknek a kiegészítőknek a tömeges megjelenése számos új biztonsági kockázatnak teszi ki a tulajdonosokat, és a gondokra minél előbb megoldást kell találni.

  • Google Glass: amíg a készlet tart

    A vállalat újra elérhetővé tette az okosszemüveget, és ezúttal csak a raktárkészlet szab határt a vásárlók számának, határidő nem. Sajnos a lehetőség továbbra is csak amerikaiak számára érhető el.

  • Glass Hack Budapest

    Budapesten május végén szoftverfejlesztők, designerek, művészek valamint üzletfejlesztők mérik össze tudásukat az okosszemüveg-alkalmazások fejlesztése területén.