NAVA, a digitális filmarchívum

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) 2006. január 1-jén kezdte meg hivatalos működését, és rendszerében jelenleg 100 magyar játékfilm és 590, világháború előtti Filmhíradó érhető el. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Jövő Háza Kiállításon – ahol az elsőként kialakított NAVA-pont is működik – kijelentette, az elektronikus média audiovizuális értékei a nemzeti kulturális és történelmi örökség részét képezik, és megőrzésük a jövő számára legalább olyan fontos, akár a könyvek, a képzőművészeti alkotások, és a zeneművek megóvása.

A NAVA online hozzáférést biztosít a gyűjteményhez, továbbá segítséget nyújt a helyi műsorszolgáltatók archívumainak feldolgozásához. A NAVA az elektronikus műsorok számára olyan, akár az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok, vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára, vagyis úgynevezett kötelespéldány-archívum. A rendszerben jelenleg mintegy 8000 órányi feldolgozott műsor található. A NAVA további célja a teljes magyar filmvagyon digitalizálása és online elérhetővé tétele.

A NAVA katalógusa szabadon hozzáférhető a www.nava.hu portálról. A keresést felhasználóbarát felület segíti. Regisztráció után a találatok elmenthetők. A Nemzeti Audiovizuális Archívum tartalma – a szerzői jogoknak eleget téve – kizárólag a NAVA-pontokról érhető el. NAVA-ponttá válhat valamennyi nyilvános szolgáltatást nyújtó könyvtár és minden iskola. Jelenleg, a Jövő Háza Kiállításon kívül további 34 NAVA-pont működik az országban, és a tervek szerint ez a szám az év végére eléri a százat.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények