Sok tízmillió eurós fejlesztés a NATO kibervédelmi rendszerében

A NATO Tanácsadó, Vezetési és Irányítási Ügynöksége (NATO Consultation, Command and Control Agency – NC3A) március 8-án kiadott sajtóközleményében tudatta, hogy a szervezet rekordösszegű megbízást kapott kibervédelmi célokra.

Hirdetés

Az 58 millió eurós befektetés célja, hogy magasabb szintre emeljék a NATO 22 ezer katonai és civil alkalmazottja által használt hálózatok biztonságát, illetve a már létező kibervédelmi infrastruktúrát továbbfejlesszék. A projekt része az is, hogy olyan rendszert hozzanak létre, mely hatékonyan tudja támogatni azokat a NATO-tagállamokat, akik egy kibertámadás esetén szövetségi segítséget kérnek.

Az NCIRC FOC (NATO Computer Incident Response Capability, Full Operational Capability) néven emlegetett kezdeményezést tavaly fogadták el, melyről Iklódy Gábor, a NATO kibervédelmi szervezetének magyar vezetője a következőket mondta: az NCIRC FOC „a NATO-tagállamok azon törekvésének közvetlen eredménye, hogy javítsák a felderítési, értékelési, megelőzési, védelmi, illetve helyreállítási képességeiket egy, a szövetségesek számára kritikusnak számító rendszer elleni kibertámadás bekövetkeztekor”.

Az év végéig végrehajtandó implementáció után az új megoldásokat kidolgozó és telepítő NC3A még öt évig felelős lesz a védelmi megoldások üzemeltetéséért és támogatásáért.

A megvalósításra kiírt pályázatra hét minőségi ajánlat érkezett, a győztes végül az olasz bázisú Finmeccanica lett, akik a SELEX Elsag, illetve a brit VEGA, valamint a Northrup Grumman Corporation bevonásával hajtják végre a fejlesztéseket.

Azóta történt

Előzmények