A Nők a Tudományban Egyesület elnyerte a 2016-os Google RISE Díjat

Az egyesület a díj támogatásával újabb kampányt indított Észak-Magyarországon.

A Nők a Tudományban Egyesület (NATE) egyike azon 28 szervezetnek, amelyek 2016-ban elnyerték a Google RISE Díjat. A Google RISE Díj egy olyan támogatási program, amely világszerte segíti a nem formális oktatási intézményeket az informatikai tudományok népszerűsítésében azon tizenkét évnél idősebb, de még nem egyetemista korú fiatalok körében, akik hagyományosan alulreprezentáltak ezeken a területeken.

A NATE közleménye kitér arra, hogy a Google RISE Díj támogatja az egyesületet, hogy nagyköveti hálózatának bővítése által még több lányt tudjon megszólítani, elősegítve egy olyan világ megteremtését, amelyben a társadalmi és technológiai innováció folyamataiban nemi hovatartozástól, társadalmi és gazdasági státusztól függetlenül mindenki részt tud venni.

Hirdetés

A NATE a Google RISE Díj támogatásával kampányt indított, hogy az elmaradottabb észak-magyarországi régióban is bővítse nagyköveti hálózatát. A nagyköveti hálózat tagjai olyan fiatal lányok, akiket érdekelnek a műszaki- és természettudományok, és szívesen részt vesznek ezek népszerűsítésében a fiatalok körében. Azon dolgoznak, hogy minél több középiskolás lány érdeklődését keltsék fel a mérnöki, természettudományos és informatikai pályák iránt.

Nagykövetek

A toborzást a NATE által idén áprilisban ötödik alkalommal megrendezett Lányok Napja programsorozaton is népszerűsítették. A programokon tizenhét település ötvenhét helyszínén ezerhatszáz középiskolás lány vett részt. A nagyköveti címre pályázóknak először az egyesület honlapján írásban kellett pályázniuk. A zsűri többek között arra volt kíváncsi, hogy a pályázónak ki a példaképe, részt vett-e tudományos  versenyen, végzett-e önkéntes munkát illetve a pályázó szerint mik a tudomány legfontosabb kérdései napjainkban. Az észak-magyarországi régió hét városának  12 középiskolájából 19 pályázat érkezett. A pályázók beadott anyaguk elbírálása után 2016. május 20-án illetve június 9-én személyes meghallgatáson vettek részt a Miskolci Egyetemen.

A zsűritagok a nagyon erős mezőnyből végül 10 lánynak ítélték oda a NATE nagyköveti címet. Az új nagykövetek a miskolci Diósgyőri Gimnázium, a Lévay József Református Gimnázium, az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium, az encsi Váci Mihály Gimnázium, valamint a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium növendékei közül kerültek ki. A kiválasztásnak köszönhetően a NATE nagyköveti hálózata így közel 70 fősre növekedett.

A követnek az egyesület folyamatosan képzési lehetőségeket kínál, így ők maguk is fejlődhetnek gyarapíthatják tudásukat. Részt vehetnek júniusban a Nyári Mérnök Táborban, ahol az idén a programozással ismerkedhetnek meg valamint képzéseken vehetnek részt, amelyeken olyan készségeket sajátíthatnak el, melyek elengedhetetlenek a továbbtanuláshoz. Az idei tervek között szerepel egy a 3D nyomtatási technikáról szóló work-shop is.

Azóta történt

  • Átadták az Év CIO-ja díjat

    Idén először adtak át díjat a legtehetségesebbnek ítélt 35 év alatti informatikai vezetőnek is.

  • Rátz Tanár Úr Életműdíj 2016

    Ismét kilenc tanár vehette át a másfél millió forintos pénzjutalommal járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amely a hazai természettudományos oktatás és egyben a közoktatás egyik legrangosabb elismerésévé vált az elmúlt években.

Előzmények