Újabb fontos mérföldkő az űrutazások történetében

Ma indul útjára az első olyan űrhajó, melyen nem lesz aktív profi űrhajós, csak civilek. Az indítást élőben közvetíti a NASA.

Magyar idő szerint ma késő délután bocsátják fel Floridából a SpaceX űreszközét a Nemzetközi Űrállomásra – és a hajón kizárólag „űrturisták” lesznek (majdnem).

Az Axiom Space nevű kereskedelmi űrutazási társaság első „járatán” négyen mennek az ISS-re. Közülük hárman – Mark Pathy kanadai befektető, vállalkozó, Larry Connor amerikai ingatlanbefektető, Eytan Stibbe, az izraeli légierő volt pilótája – fejenként 55 millió dollárt csengettek ki a „jegyért”, míg a negyedik utas, a NASA négy misszióban részes volt űrhajósa, Michael López-Alegría az Axiom alelnökeként vesz részt az Ax-1 névre keresztelt projektben.

Az Axiom céges jelmondata „Tegyük mindenki számára hozzáférhetőbbé az űrt”, és távlati céljuk kereskedelmi űrállomások felállítása és rendszeres civil űrközlekedés beindítása. Azt azonban Mike Suffredini, a társaság vezérigazgatója (korábban az ISS egyik menedzsere) is elismeri, hogy amíg a megvalósítási költségek olyan magasak, mint jelenleg, ez inkább csak koncepció, álom, az közeljövőben történő utazásokat pedig csak a nagyon gazdagok engedhetik meg maguknak.

A missziót leginkább az tette lehetővé, hogy az állandó anyagi gondokkal küzdő NASA egy ideje már erősen fókuszál a tőkeerős magánszektorra: jelen esetben a technikai fejlesztést elvégző SpaceX-re, illetve a jövő üzletét építő Axiomra. Ezzel az ISS is megnyílik a civilek előtt, pl. fizethetnek borsos összegeket „kirándulásokért”, reklámtevékenységért, vagy épp filmforgatásért. A mostani tervek szerint egyfajta luxusszálloda szerepkört is szánnak az űrállomásnak, pl. személyenként naponta 11 250 dollárt (mintegy 3,8 millió forintot) számolnának fel a létfenntartó rendszer és a WC használatáért, illetve napi 22 500 dollárt (7,5 millió forint) az élelmiszerért, az orvosi felszerelések és az edzőeszközök biztosításáért.

Az Axiom jelenleg a saját űrállomás kialakításának első lépéseit teszi meg: a már készülő Axiom Station nevű modult a tervek szerint 2024-ben kapcsolnák az ISS-hez. Ez a modul tesztként is szolgál a vállalkozás saját űrállomásainak létrehozásához.

Az Ax-1 legénysége nyolc napot tölt az ISS-en, és négyen összesen 25 tudományos kísérletet is végrehajtanak – az állomás amerikai részén, ugyanis az orosz területre csak meghívásra léphetnek be: jelenleg három orosz, egy német, illetve három amerikai űrhajós tartózkodik az űrállomáson.

A már egyszer elhalasztott, a hír írásának időpontjában magyar idő szerint 17:17-re tervezett felbocsátást élőben is lehet követni, többek között a NASA TV honlapján, az SpaceX, illetve a NASA YouTube-csatornáján:

Azóta történt

Előzmények