A SpaceX viszi majd a Holdra az amerikai űrhajósokat

Az eddig is meglévő együttműködés tovább bővül, és a felek hosszú távra terveznek.

Az Apollo-program 1972-es lezárulása óta nem járt amerikai űrhajós a Holdon, ám ez a tervek szerint az új projekt keretében hamarosan megváltozik: az Artemis-programban 2024-ben két embert küldenek a Holdra.

Az Artemis megvalósításához a NASA pályázatokat írt ki, és a múlt hét végén jelentették be, hogy az utazáshoz kiválasztott járművet a SpaceX fogja szállítani egy 2,9 milliárd dollár értékű szerződés alapján. A tenderen Musk vállalata olyan nagy cégeket előzött meg, mint Jeff Bezos Blue Originje (partnerségben a Lockheed Martinnel) vagy a Northrop Grumman. A hivatalos közlemény szerint a SpaceX nyújtotta be a legjobb ár-érték arányú ajánlatot.

Elon Musk több platformon is kitörő örömmel üdvözölte a NASA döntését.

A SpaceX és a NASA együttműködése egyre mélyült az elmúlt években, mutatja ezt az is, hogy két nap múlva, április 22-én a magánvállalat rakétája szállítja a Crew-2 küldetés során a Nemzetközi Űrállomásra az új legénységet.

A szerződés szerint a SpaceX-nek olyan technológiát kell biztosítania, mely alkalmas lesz a rendszereres Hold-utazások lebonyolítására – sőt e missziók tapasztalatait kívánják felhasználni arra, hogy megtervezzék a más bolygókra, legfőképpen a Marsra történő esetleges expedíciókat is. A SpaceX által kialakított leszállóegység, a HLS Starship alapja a vállalat Raptor nevű hajtóműve, valamint a Falcon és Dragon repülési képességeinek összekombinálása.

Azóta történt

Előzmények