Élő videoadást indított a NASA a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről

Hirdetés

A NASA tegnapelőtt bejelentette, hogy a jövőben élő internetes adásban nézhetjük meg a Földet a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről.

A közlemény szerint a kamerák a Föld látképét, illetve az űrállomás külső egységeit mutatják majd a hét minden napján a körülbelül 350 kilométeres magasságban keringő ISS-ről. A közvetítések általában akkor lesznek, amikor az űrhajósok alszanak, a magyar idő szerint körülbelül este 7-től reggel 7-ig tartó időszakban. Azért nem 24 órában – nyilatkozta Kelly Humphries, a NASA szóvivője –, mert egyrészt az ISS-nek csak négy kommunikációs csatornája van, s ezeket a munkavégzés idejére mind szabadon kívánják tartani, másrészt pedig az asztronautáknak is kijár a magánélet joga.

Ha épp nincs adás, akkor az űrállomás helyzetét és útvonalát lehet itt követni egy térképen (a már meglévő nyomkövetőt applikálták ide), de arra is megadják a lehetőséget, hogy a munkájukat végző űrhajósok befelé fordítsák a kamerát, s megmutassák, hogy hogyan is élnek odafönt. A tervek szerint az űrállomás és a houstoni irányító központ közti beszélgetéseket is hallhatjuk a közvetítések ideje alatt.

Az élő videó elérhető a NASA TV honlapján, illetve ezen a linken közvetlenül is behívható.

Azóta történt

Előzmények