Meghackelték a NASA-t

A hétvégén ismeretlen elkövetőek betörtek az amerikai Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatalának (NASA) két alrendszerébe, nevezetesen a műszerezési és technológiai egység valamint a szoftverfejlesztési részleg informatikai központjaiba, majd a feltört felületekről mintegy bizonyítékképpen képernyőfotókat készítettek. Az egyik felvételen tisztán kivehető a meghackelt adminisztrációs felület, melyben a hackerek akár módosításokat is végezhettek volna – de nem tették.

A Damballa biztonságtechnikai cég egyik szakértője, Gunter Ollmann blogjában azt írja, a hivatal számítógépei a jelek szerint képtelenek voltak kivédeni az SQL-injekciós metódussal végrehajtott kibertámadást. A támadók kiléte és szándéka egyelőre ismeretlen.

NASA adminfelület hack
Forrás: TinKode

A NASA-t meghackelni nem éppen veszélytelen cselekmény; jól tudja ezt Victor Faur is, aki 2005 novembere és 2006 szeptembere között több NASA-rendszerbe hatolt be sikeresen – mint elmondta, pusztán a sebezhetőségekre akarta felhívni a biztonságosnak hitt rendszerek üzemeltetőinek figyelmét. Az aradi hackert 2008 novemberében 238 ezer amerikai dollár kártérítésre és 16 hónap felfüggesztett börtönre ítélte az ügyében eljáró román bíróság. Faurt azonban az Egyesült Államokban is bíróság elé akarják állítani: az amerikai ügyészség kilencrendbeli számítógépes betöréssel és bűnszövetkezetben való részvétellel vádolta meg. Ha minden vádpontban bűnösnek találják, a helyi törvények szerint akár 54 évnyi börtönre is ítélhetik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények