Már elérhető a neten a NASA hatalmas fotó- és videóarchívuma


A Iapetosz, a Szaturnusz egyik holdja

Bemutatta első eredményeit a már régen beharangozott projekt, mely a NASA és a San Franciscó-i székhelyű nonprofit vállalkozás, az Internet Archive együttműködése során jött létre: a múlt hét közepén megnyílt az a folyamatosan bővülő kép- és videoadatbázis, mely az amerikai Űrkutatási Hivatal dokumentumait osztja meg a nagyközönséggel.

Hirdetés

A NASA – mely hivatal egyébként erősen függ a politikai szelek változásaitól, hiszen a hatalmas költségvetésű programjaihoz szükséges pénzekért folyamatosan meg kell küzdenie – az elmúlt időszakban mind nagyobb hangsúlyt fektet az internetes megjelenés fejlesztésére, vélhetően azért, hogy erősítse tudományos ismeretterjesztői imázsát, s ezzel komoly társadalmi támogatottságot szerezzen. S nem csinálják rosszul, hiszen például egyik új honlapjuk is népszerű, valamint az olyan innovatív kezdeményezések, mint a Phoenix Mars-szonda útjának online közvetítése, újra a figyelem középpontjába állították a több okból is megtépázódott tekintélyű szervezet munkáját.

Vénusz
A Mars

A hivatalosan csütörtökön elindított honlap is e tevékenységek sorába tartozik, a NASA ugyanis holnapután, július 29-én ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját, s erre az alkalomra időzítették az adatbázis nyilvánossá tételét is. A tételenként kereshető adatbázisba a szervezet 21 legfontosabb kép-, hang- és videógyűjteményét töltik fel. A négy fő kategóriába csoportosított dokumentumok (az Univerzum, a Naprendszer, a Föld és az űrhajósok) száma jelenleg körülbelül 44 ezer, de az Internet Archive közreműködésével – akik főként a digitalizálásban és a közzétételben segítenek – a tavaly júliusban aláírt szerződés következtében öt év alatt több millió képet és több ezer órányi video- és audiotartalmat töltenek fel, így a világ egyik legnagyobb és legértékesebb nyilvános adatbázisát hozzák létre.

Az időnként elég lassan betöltődő tartalmakat (legyenek türelmesek!) egyébként valóban felhasználóbarát módon jelenítik meg: a könnyebb kereshetőség végett részletes leírás tartozik a képekhez és a videókhoz, mind a képek, mind a videók letölthetőek, ráadásul a videókat a weboldalakba beágyazhatóvá is tették, a képek az egér középső gombjával nagyíthatóak-kicsinyíthetőek, a regisztrált felhasználók prezentációkat is készíthetnek stb.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények