A katonai műholdakat a civilek ellen használják fel

Hirdetés

Az Egyesült Államok belbiztonsági hivatala, a Homeland Security elindítja az első fázisát annak a sokak által jogi szempontból vitatott programnak, melynek során olyan műholdas megfigyelőrendszert kívánnak létrehozni, pontosabban a meglévő kémműholdak adatainak új típusú felhasználását akarják törvényesíteni, melynek során az eddigiektől eltérően nem csak kifejezetten hadi célokat szolgálna a megfigyelés, hanem elsősorban az állami – pontos célokkal nem definiált – megfigyelést tenné lehetővé – tudósít a Washington Post.

A National Applications Office-nak hívott program heves politikai csatározások után kapta meg a Kongresszustól a szükséges pénzügyi támogatást. Az elviekben a lehallgatást nem, de vizuális megfigyelést a jelenlegi legmagasabb technikai színvonalon végző műholdak adatai a tervek szerint a szövetségi, az állami és a helyi hatóságok munkáját segítenék. A tervet a leghevesebben néhány demokrata képviselő ellenezte, s nemrég készült egy új jelentés is, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy a műholdrendszer ilyen típusú felhasználása több ponton sérti a szabadságjogokat, s az általa nyert adatok megosztási jogosultságának tisztázatlansága is súlyos aggályokat vet fel. Ezért az ellenzők arra kérték a kormányzatot, hogy a fejlesztést az elnökválasztás lezajlásáig fagyasszák be, hogy az új kormány elindíthasson egy ellenőrző vizsgálatot.

A projekt vezetői ezekre a panaszokra azt válaszolják, hogy „különös gondot fordítanak a magánélet védelmére”, s minden elemében betartják a hatályos törvényeket. S a Kongresszus elfogadta a projekt költségvetését, Bush elnök pedig kedden aláírta a törvényt, mely a belbiztonsági szerveknek a műholdrendszer gyakorlatilag korlátlan használatát engedélyezi, bár elsősorban a vészhelyzetek, illetve a tudományos kutatások számára készített felvételekre koncentrálnak. Egyéb célok esetében más feltételeket is teljesíteniük kell, vagyis több helyről kell jóváhagyást kell kérniük az adott tevékenység végrehajtásához – a demokrata képviselők elmondták, hogy ez volt a legtöbb, amit a totálisan korlátlan használattal szemben el tudtak érni. Ám ezek igazából gumiszabályok, az adott helyzetben a kormányzat vagy más állami szerv ügyesen meg tudja kerülni őket, illetve könnyedén el tudja érni az engedélyezést.

Arról már nem is beszélve, hogy ha feláll a rendszer, az illegális használat (értsd: engedély nélküli megfigyelés) messze nincs kizárva.

Azóta történt

Előzmények