Hirdetés

Magyar második hely: csak a lengyelek kapnak több spamet

A Symantec már a plenáris ülésen riadót fújt a kissé álmosan érkező infobiztonsági szakembereknek, amikor vezető szakértőjük Gombás László bemutatta legújabb statisztikai adataikat: Magyarország a lengyelek után (holtversenyben a spanyolokkal) a legjelentősebb spamlerakó hely Európában.

És ez még mind semmi! A leginkább „bot” fertőzött nagyvárosok között Budapest az „előkelő” hetedik helyen tanyázik. A sokkoló hazai adatok előtt azonban Ze’ve Rubinstein (CERT ILGOV) izraeli szakértő előadásától is eléggé borús lett a hangulat, náluk ugyanis – állami szinten – napi 40 millió támadást regisztrálnak mostanában.

Hirdetés

Ma reggel tehát a budapesti MOM Parkban megkezdődött a már hagyományosnak nevezhető Informatikai Biztonság Napja (ITBN) konferencia, amely talán a legnagyobb szakrendezvénye a hazai vállalati és intézményi szakembereknek. A T-csoporthoz tartozó ICON Zrt. vezetője, Keleti Artúr által megálmodott esemény láthatóan ismét megmozgatta a piac hazai szereplőit: ott voltak a számítástechnika multivállalatai (Cisco, IBM, HP, Oracle) és a jelentősebb nemzetközi biztonsági cégek képviselői is (Utimaco, EMC, Check Point, SurfControl, Citrix, itSun, phion, mirage, SGS, Websense, Ironport, Secude, Barracuda, Juniper, Filter:max, Sophos, Aladdin, Axis, Trend Micro, Security.hu, MassageLabs, IDS Scheer, kancellár.hu, Blue Coat, Zuriel, RSA). Nem hiányoztak természetesen a hazai fejlesztőműhelyek sem (Balabit, Kürt, VirusBuster, BME), nekik is nagyon fontos, hogy legyen olyan fórum, ahol be tudják mutatni a felhasználóknak a magyar produktumokat. Talán csak a Microsoft – a többiekhez képest – visszafogottabb jelenléte volt feltűnő, bár egy Vista-biztonságról szóló előadással ők is ott voltak a MOM Parkban.

Voltak érdekes előadások az idei ITBN rendezvényen. Több bemutatóban is helyet kaptak a vállalati adatok kiszivárogtatásának különböző módszerei, például a mobileszközök szerepéről a szakzsargonban adatszivárgásnak nevezett jelenségről is volt előadás (Krasznay Csaba – kancellár.hu). "Bizalom helyett önbizalom – Kontroll és audit a szerveradminisztrációban" című előadásával a Hacktivity után itt is nagy sikert aratott Illés Márton, a Balabit vezető fejlesztője. A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük még az érdekesebb prezentációk közül Hirsch Gábor (Cisco) eszmefuttatását egy hálózati adminisztrátor rémálmairól, vagy a plenáris nyitóelőadások közül Nagy Tamás (HP) "Alkalmazásbiztonság folyamata" című munkáját.

Újdonság volt a BME (IT)2 ethical-hacking szolgáltatásának bemutatkozása: a rendezvényen az ethack csoport több gyakorlati bemutatót is tartott, és a látogatók akár egy üveg hacker-sört is nyerhettek, ha szerencséjük volt a sorsoláson.

Az informatikai biztonság szerepe jelentősen megnőtt az elmúlt három év során a nemzetközi gazdaság életében. A Financial Times múlt évi elemzésében az egyik legdinamikusabban fejlődődés előtt álló gazdasági szektornak tekinti az informatikai biztonság területét. Nálunk azonban más a helyzet. Az idei parádét is beárnyékolta némileg, hogy az állami költések ismert visszafogása és a kis- és középvállalkozásokat érő megszorítások miatt a piac még mindig szunnyadófélben van. Azonban a Brüsszelből érkező pályázati pénzek talán rövidesen jótékony hatással lesznek az informatikai fejlesztésekre – ezen belül az informatikai biztonsági megoldások elterjedésére is. Erre meg azért érdemes már most készülődni...

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények