Nagyot zuhant az Nvidia nyeresége

A grafikus processzorokat és alaplapi chipkészleteket fejlesztő Nvidia nyeresége 74 százalékkal alacsonyabb volt az idei harmadik üzleti negyedévben, mint egy évvel korábban. Az átszervezéssel kapcsolatos egyszeri tételeket nem számolva azonban a számok még így is jobbak voltak a Wall Street által vártnál, ezért a vállalat részvényárfolyama emelkedésnek indult a jelentés közzétételét követően.

Hirdetés

Az október 26-án zárult harmadik pénzügyi negyedévben a profit 61,6 millió dollár volt, 74 százalékkal kevesebb az egy évvel korábban elért 235,7 milliónál. Az egyszeri tételek nélkül a kaliforniai központú chiptervező vállalat nyeresége 111,4 millió dollár lett volna. Az árbevétel az időszakban 20 százalékkal, 897,7 millió dollárra esett vissza. Az elemzők mindkét mutató esetében valamivel rosszabb számokat vártak.

Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang) vezérigazgató elismerte, hogy gyengült cége piaci helyzete. „Az utóbbi időben veszítettünk a részesedésünkből, most azon vagyunk, hogy visszaszerezzük, amit elvesztettünk” – mondta. Huang szerint 65 nanométeres csíkszélességen túl drágán tudták csak gyártani a chipeket, de ez változni fog: a harmadik negyedévben a felső kategóriás GPU-k esetében már áttértek 55 nanométerre.

A negyedik negyedévre további árbevétel-csökkenést vár a vállalat, változatlan, 41 százalékos bruttó nyereséghányad mellett. „Az előrejelzést ki kell egészíteni azzal, hogy jelentős ingadozások is előfordulhatnak” – figyelmeztetett a prognózis kapcsán Marvin Burkett pénzügyi vezérigazgató, hozzátéve, hogy nem számít erős keresletre a karácsonyi szezonban.

Azóta történt

Előzmények