Nagyon szomorú most az ARM alapítója

A vevőnek kapóra jött, hogy az angolok pénze mostanra 21 százalékot gyengült a japán jenhez képest.

Megszólalt és nem boldog az ARM alapítója. Hermann Hauser a BBC kamerái előtt úgy fogalmazott, „ez egy szomorú nap a brit technológiai ipar számára”. Arra a kérdésre, hogyan érezte magát, mikor hétfő reggel bejelentették, az általa 1990-ben alapított ARM Holdings 24 milliárd fontért (32 milliárd dollár) a japán SoftBankhoz kerül, csak annyit mondott, nagyon szomorú lett tőle.

Hirdetés

Élete legnagyobb büszkesége az ARM Holdings, ami „valódi erőt” biztosított az Egyesült Királyságnak. Hogy nem a levegőbe beszél, abból is látszik, hogy tavaly 15 milliárd ARM chip talált gazdára, ami az alapító szerint több, mint amennyit a nagy amerikai rivális, az Intel története során összesen értékesíteni tudott.

Az Acorn vállalattól 1990-ben függetlenedő ARM egyik alapítója, Hermann Hauser
Az Acorn vállalattól 1990-ben függetlenedő ARM egyik alapítója, Hermann Hauser (forrás: BBC) [+]

„Öt éve még Cambridge minimum három világverő brit tulajdonú vállalattal rendelkezett: az ARM, az Autonomy és a Cambridge Silicon Radio (CSR)” - világít rá egy fontos trendre a BBC cikke. Az Autonomy a HP részévé vált, a CSR-t a Qualcomm vette meg, mostantól pedig (ha a részvényesek is jóváhagyják a 43 százalékos prémiumot tartalmazó ajánlatot) egy japán gigász dönthet a jövő technológiájáról a britek helyett. A font világpiaci gyengülésének hatását a Bloomberg grafikonja szemlélteti:

A SoftBank megállapodás a bizonyíték arra, hogy az Egyesült Királyság gazdaságilag sikeres lehet azután, hogy az ország lakosai megszavazták a kilépést az Európai Unióból – nyilatkozta Theresa May brit miniszterelnök. Szóvivője kifejtette, a megállapodás részletei nemzeti érdekeket szolgálnak, és példaként kell szolgálnia a jövőbeni külföldi felvásárlások során. „Jó hír ez a brit munkásoknak és a brit gazdaságnak is, azt mutatja - ahogy a miniszterelnök asszony is mondta -, sikeressé tehetjük az EU kilépést” – tette még hozzá.

Azóta történt

Előzmények