Nagy chipfogyasztó az Apple

Ha megtartja mostani erős lendületét, jövőre az Apple lesz a világ második legnagyobb chipvásárlója – jósolja az iSuppli piackutató. Nem közismert, de a kaliforniai vállalat a Hewlett-Packard és a Samsung után már ma is a félvezetők harmadik legjelentősebb fogyasztója a világon, ám jövőre várhatóan már többet költ integrált áramkörök vásárlására, mint a dél-koreai rivális, 2012-ben pedig még a HP-t is utolérheti.

„Ha egy cég feljebb lép a toplistán, az azt jelenti, hogy sikeresek az új termékei és nagyobb összeget fordít kutatás-fejlesztésre” – magyarázta Min-Sun Moon, az iSuppli e területért felelős elemzője. A szakértő úgy látja: az Apple várható második helyezése javarészt az iPhone 4 és az iPad rendkívüli sikerének lesz köszönhető.

A cég 2009-ben 13 százalékkal többet költött chipek vásárlására, mint egy évvel korábban, ami – annak tükrében, hogy a riválisok nagy többségénél csökkenés volt tapasztalható – jó teljesítmény. Az idén viszont várhatóan 54 százalékkal, 12,4 milliárd dollárra nő majd a félvezetőkre fordított keret, mely jövőre tovább emelkedik, 30,4 százalékkal, 16,2 milliárd dollárra. 2011-ben a HP prognosztizált költése 17,1, a Samsungé 13,9 milliárd dollár lesz.

Az iSuppli úgy látja: hacsak nem vásárol fel hardvergyártó cégeket az e mutatót tekintve az ezredforduló óta listavezető HP, az Apple már 2012-ben megelőzheti.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények