IT-analfabéta szivárogtatott ki atomtitkokat Nagy-Britanniában

Egy brit bulvárlap, a Daily Star tudósítása robbantott ki tegnap egy olyan botrányt, mely mára már kisebbfajta kormányválságot okozott. Az ügy röviden: hozzá nem értésből fakadóan olyan dokumentumok kerültek ki a Védelmi Minisztérium honlapjára, melyekből minimális számítástechnikai képzettséggel is igen komolyan védett állam- és hadititkokat lehetett megtudni, például a hadsereg tengeralattjáróinak sebezhetőségéről.

Maga a történet annyira abszurd, hogy igen sokan nem is akarták elhinni eleinte, különösen, hogy egy tabloid kiadvány volt az első, aki beszámolt róla.

Hirdetés

Történt, hogy a japán atomkatasztrófa által is befolyásolt civil mozgalmak a közérdekű információk nyilvánosságát biztosító törvényre hivatkozva kértek adatokat a kormányzattól az atommeghajtású a tengeralattjárókról – azt szerették volna megtudni, hogy ezek az eszközök mennyire biztonságosak.

A Védelmi Minisztérium eleget is tett kötelezettségének, ám nem készítettek egy új, a civileknek szánt dokumentumot, hanem a saját részre gyártott, igen sok bizalmas, védett információt tartalmazó 2009-es jelentést preparálták ki, ami annyit jelentett, hogy egyszerűen kitakarták a titkos adatokat. Igen ám, de a legegyszerűbb módszert választották: egyszerűen feketére állították a szöveg hátterét…

Az nem teljesen világos, hogy pontosan így történt-e, akad lap, ahol azt írják, hogy Photoshopot használtak hasonló módon, és az sem tiszta, hogy PDF-formátumról van-e szó, vagy másmilyen, szöveges formátumról. Az biztos, hogy a vágólapra másolt eltakart szövegek láthatóvá váltak. Valószínűleg úgy történt, hogy a fekete betűk nem látszottak a fekete háttér előtt, viszont megmaradtak az adatok, s a jelenlétüket már egy egyszerű, véletlenszerű kijelölés is felfedte – nyilvánvaló, hogy mindenki, aki valamilyen okból másolásra jelölte ki a szöveget, tapasztalhatta, hogy el tudja olvasni a kitakart részeket is.

A minisztérium később hivatalosan is elismerte, hogy a fentebb leírtak valóban megtörténtek.

A Sophos biztonsági cég megdöbbent szakértője csak annyit tudott mondani az esetről, hogy: „Elképesztő hülyeség”.

Az esetről tudósító lapok közül azok, akik hozzá is jutottak a kényes szövegekhez, nyilvánvalóan nem idézik azok tartalmát, legfeljebb utalnak rájuk. De azt megemlítik, hogy a rendszerek sebezhetőségét, fejlesztését tartalmazó elemzések alapján akár egy egyszerű matróz is katasztrófát okozhatna, ha az állna szándékában.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények