Na és hol van a hotspot-engedélye, elvtárs?

Hirdetés

Engedélyhez kötné Oroszországban a wifieszközök használatát a tömegmédiát, a telekommunikációt és a kulturális javakat felügyelő illetékes megahivatal, a Rosszvjazohrankultura – írja a helyi Fotanka.ru online hírmagazin. Ha a tervezet átmegy a törvényhozáson, az összes wifivel kommunikáló eszközt regisztrálni kell az országban, a hotspotok üzemeltetéséhez pedig hatósági engedélyt kell majd szerezni. Aki megszegné az előírásokat, attól minimum elkoboznák a berendezést, írja a lap. Oroszországban ma nagyjából negyvenmillióan interneteznek, és a felhasználók egyre jelentősebb hányada használ valamilyen vezeték nélküli kapcsolatot.

A többnyire a 2,4 vagy 5 GHz-es frekvenciasávban működő wifihálózatok használata a legtöbb régióban és országban nem igényel semmilyen külön engedélyeztetést, amíg az eszközök megfelelnek a nemzetközi szabályozási normáknak. Ez többnyire a rendszer jelerősségét határolja be (az Európai Unióban például 20 dBm lehet a maximális jelszint a wifieszközöknél), ami leginkább a hálózat hatósugarát határozza meg (az elérhető legnagyobb hatósugár a kereskedelmi forgalomban kapható eszközöknél nagyjából 30-40 méter beltérben és 100-120 méter kültérben, számos tényezőtől függően). A wifi rádiókommunikációs hálózat a működéshez szükséges olcsó eszközöknek és az egységes technológiai háttérnek köszönhetően napjaink legelterjedtebb vezeték nélküli adatátviteli technológiája.

Oroszország egy ideje a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően kezeli a wifihálózatok szabályozási rendszerét, a kormány igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy az eszközök által használt frekvenciasávokat felszabadítsák. Az intézkedéssorozat részeként az országban tavaly nyár óta nem kell kötelezően regisztrálni a vezeték nélkül kommunikáló mobil eszközöket.

Az orosz médiafelügyeleti hatóság és a hírközlési felügyelet tavalyi egyesülése révén létrejött Rosszvjazohrankultura (szemléltetésül ez a hivatal olyan, mintha nálunk összegyúrnák az ORTT-t, a Nemzeti Hírközlési Hatóságot és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt) azonban úgy látja, mindez elhamarkodott lépés volt: előterjesztésük szerint a jövőben minden wifivel kommunikáló berendezést regisztrálnia kéne a tulajdonosnak (beleértve a noteszgépeket, PDA-kat és mobiltelefonokat), amit aztán csak ő, azaz a készülék gazdája használhatna legálisan. A regisztráció a meglehetősen lassan dolgozó helyi bürokrácia miatt akár másfél hétig is elhúzódhat – akinek ezt nincs türelme kivárni, mert mondjuk azonnal használni akarja a frissen vásárolt noteszgépébe épített WLAN-modult, az a tulajdonát kockáztatja, a hatóság ugyanis ezektől a felhasználóktól kérlelhetetlenül elkobozná az eszközt. Legjobb esetben.

Hacsak az Állami Duma nem szavazza le a javaslatot, ennél is bonyolultabb folyamat lehet Oroszországban egy nyilvános hotspot, vagy akár egy zárt, otthoni wifihálózat beüzemelése: ehhez engedélykérő iratok egész sorát kéne beadni, ráadásul részletes technológiai dokumentációt is csatolni kellene a kérvényhez. Oroszország két legnépesebb városában, Moszkvában és Szentpéterváron ráadásként a Nemzetvédelmi-nemzetbiztonsági Hivatalnak is rá kellene bólintania az egyénileg üzemeltetett wifihozzáférési pontokra.

Egy helyi, neve elhallgatását kérő szakértő – bár alapvetően nem lepődött meg a tervek hallatán – aggodalmát fejezte ki, amiért a Rosszvjazohrankultura mind több területre terjeszti ki befolyását. Ráadásul a hivatal teljhatalmú ura egy kohómérnök (a rossz nyelvek szerint Vlagyimir Putyin kegyeltje), aki aligha alkalmas arra, hogy az érintett területeket megfelelően átlássa, koordinálja.

Azóta történt

Előzmények