Kiállításon a múlt laptopjai és mobiltelefonjai

Menő üzletember címmel az elmúlt harminc év elektronikus tárgyaiból szemezgető kiállítás nyílt ma az Országos Műszaki Múzeum (OMM) Elektrotechnikai Múzeumában. A szervezők szerint a „mozgó irodák” kellékeinek bemutatása azért tanulságos, mert ezek a tárgyak egy kialakuló életstílus rekvizítumai és egyben korunk jelképei: éppolyan fontosak, mint korábban a mikroszámítógép, a televízió, a rádió és az automobil.

A tárlat érdekesebb darabjai közé tartozik egy elegáns irodai számítógépes konfiguráció, az Apple Lisa (1983), az egyik első olyan személyi számítógép, amely egeret és ikonvezérléses környezetet használt. Az irodai komputer mellett mindjárt egy bőröndnyi hordozható számítógép, az Osborne Executive mutatkozik be (1982), melynek cipeléséhez nemcsak menő, de izmos üzletember is kellett.

A sok kortárs vagy közelmúltbéli tárgy között egy igazi „kövületet” is találhatnak a figyelmes látogatók: a rádiótelefonok első példányát még a második világháborúban felejtette itt az amerikai hadsereg. A bemutatott anyagban NMT (06-60) - és GSM-rendszerű, táska és zseb méretű mobiltelefonok, személyhívók (csipogók), továbbá szórakoztatóelektronikai eszközök is láthatók.

Azóta történt

  • 2003. március 18.

    64 éves korában elhunyt Adam Osborne, az első kereskedelmi forgalomba hozott hordozható PC, az 1981-ben piacra került Osborne 1 megalkotója. Habár az ő nevéhez kapcsolják az informatikai „csomagok” kitalálását is, rossz üzleti döntések miatt cége hamar csődbe ment, s a mobilszámítógépekre alapozva más vállalatok nőttek nagyra.

  • 1983. április 18.

    Az Osborne Computer megjelenteti az Osborne Executive hordozható számítógépet. A gép a 4 MHz-es Z80A CPU-val működött, hétcolos monitorral, két floppymeghajtóval, két soros, valamint egy párhuzamos porttal rendelkezett, a súlya kb. 14 kilogramm, kezdő ára pedig 2494 dollár volt.

Előzmények