Elon Musk olyan újítást hoz, amiért az Apple és a Google is kitilthatja az X-et

Megszünteti a blokkolás funkciót Elon Musk utasítására az X, ez azonban szembemegy az Apple és a Google alkalmazásboltjának irányelveivel, ami elméletben az app kitiltásával járhat.

Elon Musk a múlt hét végén közölte, hogy az X eltávolít egy védelmi alapfunkciót: a felhasználók nem tudnak majd más fiókokat blokkolni.

A blokkolás eddig lehetővé tette, hogy a felhasználók korlátozzanak bizonyos fiókokat abban, hogy kapcsolatba lépjenek velük, lássák a bejegyzéseiket vagy kövessék őket. Musk ellentmondásos, sok kritikát kiváltó húzását úgy hajtják végre, hogy a privát üzeneteknél megmarad a blokkolási lehetőség, de maga a blokkolás funkció eltűnik – mondta Musk. Hozzátette, hogy a némítás funkció megmarad, így az adott felhasználó kiszűrhető konkrét fiókok megtekintésénél, de a másik felet erről nem értesítik.


[+]

Musk korábban a szólásszabadság mellett foglalt állást, de a kritikusai szerint felelőtlen megközelítést alkalmaz, a kutatók szerint pedig tombol a gyűlölet, az erőszak és az antiszemitizmus a platformon, és egyre rosszabb a helyzet, mióta átvette az irányítást. Több kormány azzal vádolja a céget, hogy nem tesz eleget az X a tartalmak moderálása érdekében, emiatt az EU és Ausztrália is támadja a vállalatot. Az X-et azzal is vádolják, hogy szándékosan nem törli az antiszemita tartalmakat, és teret biztosít a gyűlölködésnek. Egy gyűlöletbeszéd ellen küzdő nonprofit céget pedig beperelt az X, mert a vád szerint elriasztják a hirdetőit.

Musk számára némi fejfájást okozhat továbbá, hogy az Apple és a Google alkalmazásbolti irányelveivel ütközik a blokkolás funkció korlátozása, törlése. Előbbi szerint ugyanis a felhasználó által generált tartalmat kínáló appokban lennie kell lehetőségnek arra, hogy blokkoljuk a gyalázkodó felhasználókat. A Google pedig appon belüli rendszert ír elő a felhasználók és azok tartalmainak esetleges blokkolására.

Linda Yaccarino vezérigazgató megvédte Musk „újítását”, hozzátéve, hogy a felhasználóik biztonsága az elsődleges számukra. Ezért valami jobbat építenek, mint a blokkolási és némítási lehetőség. A cég szerint Musk a termékért és mérnöki feladatokért felelős csapatokat irányítja, Yaccarino minden mást.

Azóta történt

Előzmények