A politika sem marad ki Musk és Zuckerberg ketrecharcából

Elon Musk egy ősi, római témájú, lenyűgöző helyszínen akar ketrecharcot vívni Mark Zuckerberggel, ennek érdekében az olasz kulturális miniszterrel is egyeztetett már – ez viszont nagy politikai felháborodást is kavart.

Sokakat felháborít manapság egyes tech mogulok látásmódja, viselkedése, és annak is akadt épp elég kritikusa, hogy Elon Musk és Mark Zuckerberg a médiában és a közösségi felületeken ketrecharccal fenyegetik egymást.

Bár sokáig úgy tűnt, hogy csak szórakoznak, az utóbbi hetek fejleményei alapján egyre valószínűbb, hogy összejön egy ilyen mérkőzés. Elon Musk múlt pénteken kijelentette: egy ősi, római témájú, lenyűgöző helyszínen tartják meg.

Olaszország rögtön bejelentkezett, hogy helyet adna ennek, Gennaro Sangiuliano olasz kultirális miniszter már egyeztetett Muskkal egy nagy, jótékony rendezvényről. Részleteket nem közölt, csak annyit, hogy nem Rómában lesz.

Az ügy nagy politikai felháborodást keltett (ami nem meglepő, hiszen manapság minden tech fejleménynek nagy gazdasági vagy biztonsági vonzata van politikai szempontból), a miniszter súlyos kritikákat kapott, amiért teret ad a tech mogulok közösségi médiás párbajának. Carlo Calenda korábbi miniszter szerint felfoghatatlan, hogy az olasz kultúra örökségét két milliárdos számára biztosítják, akik buta tinédzserek módjára civakodnak – vannak, amik egyszerűen nem eladóak, ilyen egy nemzet történelme és méltósága is, tette hozzá.

Musk és Zuckerberg június óta vitatkoznak a ketrecharc kapcsán, Musk már a Colosseumot is kinézte magának, de azt Olaszország nem engedi helyszínként használni. Musk szerint így is minden római témájú lesz, mellőzve bármi modern elemet. Nemrég azt ígérte, mindent élőben streamelnek majd az X-en.

Az olasz vezetés szerint a rendezvény tiszteletben tartja majd a kulturális helyszíneket, ráadásul több millió eurós jótékonysági bevételt adományoznak két olasz kórháznak. Ezzel párhuzamosan az olasz művészetet, építészetet és kultúrát is reklámoznák.

Zuckerberg szerint egyébként Musk nem gondolja komolyan a mérkőzést, így abból nem lesz semmi. Állítása szerint augusztus 26-át ajánlotta fel Musknak, de utóbbi nem jelzett vissza, majd műtétre hivatkozva kért halasztást, utána pedig Zuckerberg hátsó kertjében akart felkészülési meccset. Szerinte Musk megtalálja őt, ha tényleg meccset akar, egyébként viszont ideje továbblépni. Zuckerberg inkább olyanokkal versenyezne, akik komolyan veszik a sportot.

Musk erre válaszul egy csirkének nevezte Zuckerberget az X-en.

Azóta történt

Előzmények