Kiderült, hogy mennyit érhet Elon Musk agyi implantátumos cége

A privát részvénycserék alapján állítólag most 5 milliárd dollárt érhet Elon Musk Neuralink cége.

Elon Musk Neuralink nevű, agyi implantátumokkal foglalkozó vállalata a Reuters jól értesült forrásai és privát részvénycserés ügyletek alapján állítólag most 5 milliárd dollárt érhet.

Az USA hatósága nemrég hagyta jóvá, hogy a Neuralink embereken kísérletezzen, ez is jelentősen növelte állítólag a cég értékét. Egyes körökben 7 milliárdos cégértéket is említettek.

Szakemberek szerint évekbe telhet, mire kereskedelmi forgalomba hozhatnak egy agyi implantátumot, az optimistábbak szerint is legalább 10 év kell ehhez még. Ráadásul a Neuralink komoly gondokkal néz szembe az állatkísérletek kapcsán is, hatósági vizsgálatok formájában.

Musk reményei szerint a Neuralink chippel számos betegség és idegi probléma lesz majd kezelhető, de a weben való böngészésre és telepatikus kommunikációra is bevetnék azt. A Neuralink hivatalosan jóval szerényebb rövid távú célokat emleget. Sok szakember pedig erősen kritikus a cég és Musk tervei kapcsán.

Elemzők szerint mostanában ritka, hogy az IPO előtti startupok értéke így emelkedjen, bár az olyan ügyletekből, mint a mostani (dolgozók és korai befektetők adták el részvényeiket), nehéz pontos cégértéket becsülni. A Neuralink legutóbb 2021-ben szerzett 205 millió dollárt, 2 milliárdos becsült érték mellett – legalábbis amiről tudni lehet.

A Neuralink emberkísérleteire ugyan az FDA bólintott, de az USA más hatóságai célkeresztbe állították a vállalatot, gyors nyerészkedés, az állatok jóllétének semmibe vétele, túl sok állat felesleges és szenvedésteli halála, továbbá majmok agyából eltávolított, veszélyes patogénekkel szennyezett chipek nem megfelelő tárolása és illegális szállítása miatt.

Azóta történt

Előzmények