Musk és a ChatGPT-vezér megmondták, kik segíthetnek kordában tartani az AI-t

Az OpenAI vezérigazgatója szerint Izraelnek hatalmas szerepe lesz az AI-kockázatok csökkentésében – Elon Musk pedig arról beszélt, hogy Kína megrendszabályozza az AI-t.

Miközben az EU és az USA is dolgozik az AI-ipar törvényi szabályozásán, addig a tech szakemberek és az AI-cégek vezetői folyamatosan hangoztatják a technológia következményeivel kapcsolatos aggodalmaikat.

A ChatGPT-ért felelős OpenAI vezetője, Sam Altman is többször beszélt már erről, a választások befolyásolását és az emberiség kihalását is emlegetve. A napokban kijelentette, hogy szerinte Izraelnek hatalmas szerepe lesz az AI-kockázatok csökkentésében, továbbá nagy befektetési lehetőségeket lát az országban.

Hirdetés

Altman folyamatosan sürgeti a kormányzatokat az AI gyors törvényi szabályozására és felelős használatára. A múlt hónapban Európa több országában is megfordult vezetőkkel egyeztetni az AI hatásai és kockázatai kapcsán, most pedig Izrael és a Microsoft helyi központja után Jordánia, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, India és Dél-Korea felé veszi az irányt, mindezt egyetlen hét alatt. A Stanfordi Egyetem szerint egyébként Izrael egyike azon 5 nagy országnak, amely jelentős hatalom a gépi tanulás és AI terén.

Annyira nem kell megijedni?

Altman szerint az AI nem gyakorol majd olyan nagy hatást a munkaerőpiacra, mint sokan hiszik – az automatizáció növekedése ellenére mindig lesznek munkák embereknek, de azok nagyon mások lesznek, mint most.

Beszélt arról is, hogy szerinte hiba lenne nagyon szigorú szabályozásokat bevezetni vagy lelassítani a fantasztikus innovációt (ezt a nézetet egyébként a legtöbb ország törvényhozói is osztják). Hozzátette: a közösségi médiás cégekkel ellentétben ők betartják majd a törvényeket. Több nyílt forráskódú modellt is szeretne, de szerinte nem megoldás, hogy minden nyílt forráskódú legyen.

Musk szerint Kína nem hagyja elszabadulni az AI-t

Míg az Európai Bizottság átláthatóságért felelős alelnöke, Vera Jourová szerint az EU-nak el kell érni, hogy az AI-eszközökkel előállított tartalmak legyen felcímkézve, addig Elon Musk is megszólalt az AI-szabályozások kapcsán.


[+]

Musk a kínai útja után jelentette ki egy, a demokratikus elnökjelölt Robert F. Kennedy Jr. társaságában folytatott beszélgetés során, hogy miután számos kínai vezetővel találkozott, számára egyértelmű, hogy a kínai kormány szabályozza majd az AI-t. További részletekbe nem ment, de annyit elárult, hogy produktív megbeszéléseket folytatott az AI-kockázatok kapcsán is, továbbá arról, hogy felügyeletre és szabályozásokra van szükség. A meglátása szerint ezeket el is kezdte kidolgozni Kína. Musk a 2 napos útja során számos miniszter mellett a miniszterelnök-helyettessel is találkozott.

Kína kiberhatósága egyébként rengeteg intézkedést tett már, egy április tervezet szerint az AI-szolgáltatások fejlesztőinek biztonsági vállalásokat kell benyújtaniuk, mielőtt bármit kiadnának a nyilvánosságnak. Támogatják a fejlesztéseket és a használatot, de biztonságos és megbízható rendszereket akarnak, a tréningezéshez használt hiteles adatokért pedig a szolgáltatók lesznek a felelősek, akik kötelesek az algoritmusok és tréning tervezésekor meggátolni a tévinformációk terjesztését.

Azóta történt

Előzmények