A Moszkvai Állami Egyetem egy elképesztő szuperszámítógépet rendelt

Az 1755-ben alapított Moszkvai Állami Egyetem, teljes nevén az M. V. Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem jelenleg 47 ezer hallgatóval, négyezer oktatóval, 600 épülettel és 2 darab T-Platformi által fejlesztett szuperszámítógéppel rendelkezik. A lista utolsó eleme azonban hamarosan bővülni fog, mivel az egyetem egy olyan parkot rendelt a szintén orosz szuperszámítógépes vállalattól, mely másodpercenként 10 petaflopsos számítási kapacitásra (10ˆ15 lebegőpontos művelet másodpercenként) is képes lehet. A TOP500 adatai szerint jelenleg a japán K computer a csúcstartó a maga 10,51 petaflopos teljesítményével.

Az egyetemen található MGU Csebisev Szuperkompjuter 2008-ban készült el, akkor a TOP500 adatai szerint a világ 36. leggyorsabb gépe volt, de az oktatási célra használt szuperszámítógépek listáján az igen előkelő 7. helyet foglalta el. Az új gépben a T-Platformi nyilatkozata szerint Sandy Bridge vagy Ivy Bridge Xeon processzorok és NVIDIA Kepler GPU koprocesszorok lesznek, teljesítményével biztos, hogy bekerül a leggyorsabbak közé de az is elképzelhető, hogy a lista legelejére ül fel.

Az egyetem egyébként más rekordokat is tart, a Veréb-hegyen található főépülete például 240 méter magas, mellyel 1988-ig Európa legmagasabb épülete volt, ma pedig a világ legmagasabb oktatási célú épülete.

Azóta történt

Előzmények