Készül a H.264-nél kétszer hatékonyabb videótömörítés

Hirdetés

Júliusban az azt kidolgozó szakmai munkacsoportok elkészítették a H.264/MPEG-4 AVC videótömörítési eljárás utódjának szánt Hight Efficiency Video Coding (HEVC – nagy hatékonyságú videokódolás) nemzetközi szabványának tervezetét. A H.265 néven is emlegetett technológia a hatékonyabb tömörítésnek köszönhetően jóval kisebb bitráta mellett is képes lesz hasonló képminőséget nyújtani: az adott minőség fenntartásához szükséges bitsebesség jellemzően a felére csökken. Az erősebb tömörítés velejárója, hogy a lejátszáshoz (dekódoláshoz) szükséges számítási teljesítmény megnő, legalább a kétszeresére, azaz ez az eljárás erőforrás-igényesebb lesz, mint az elődje.

Az új szabványt közösen dolgozza ki a Nemzetközi Távközlési Unió videókódolási technológiákkal foglalkozó munkacsoportja (VCEG) és az ISO/IEC mozgóképes szakértői teamje, az MPEG. A végső nemzetközi szabványtervezet várhatóan 2013 januárjában készül el.

Az új videótömörítési szabványnak köszönhetően csökkenteni lehet az internetes hálózatok terhelését. Az Ericsson becslései szerint az adatforgalom jelentős részét már ma is a videó adja, és 2015-re a részesedése a teljes forgalomból elérheti a 90 százalékot. A HEVC persze nem csak az infrastruktúra takarékosabb kihasználását biztosítja majd, hanem a HD-nál jóval nagyobb felbontású UHD-minőségű mozgókép rentábilis továbbítására is lehetőséget ad.

Előzmények