Állami vizsgálat indult az MPEG LA ellen

Bizalmas közlésekre alapozva arról számolt be a Wall Street Journal, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indított az MPEG LA, az internetes videoformátumok egy részének jogkezelője ellen.

Hirdetés

A vélhetően erős lobbitevékenység után elindult vizsgálat szoros összefüggésben áll azzal, hogy a mindinkább a videotartalmak által uralt web meghódításáért az elmúlt egy-két évben komoly verseny indult meg, és ennek egyik fontos eleme, hogy milyen technológia lesz az uralkodó, melyik számít majd valódi, de legalábbis kvázi szabványnak. Ahogy az IT café is többször beszámolt róla, a kérdés még nem eldöntött, erős piaci szereplők álltak ki az MPEG LA által birtokolt H.264 mellett, ugyanakkor az e téren uralkodónak számító Google a saját ingyenes technológiáját ajánlja és népszerűsíti, a formálódó HTML5-höz kapcsolódó VP8-at.

Igazán nagy cégeknek kellett fizetniük a H.264 használata után – például az Apple és a Microsoft is az ügyfeleik közé tartoztak, és a múlt idő nem véletlen, ugyanis fizetniük kellett, mivel a kereskedelmi verseny folytán az MPEG LA nemrég ingyenessé tette a formátumot. A vizsgálat célja, hogy megnézzék, az elterjedt formátum jogtulajdonosa vajon tett-e törvénytelen lépéseket a konkurens termék ellehetetlenítése érdekében.

A lap által megkérdezett szakértő, Eben Moglin, a Columbia Egyetem tanára, a nyílt és ingyenes szoftverek támogatója szerint a napjainkban zajló küzdelem tétje az, hogy a „televízió utáni” médiavilágban ki lesz a nyerő.

Az MPEG LA képviselői sem megerősíteni, sem tagadni nem akarták a vizsgálat tényét, de annyit elmondtak, hogy az ő tevékenységük nagyon egyszerű: birtokolnak szabadalmakat, és ezek használata után beszedik a jogdíjakat. A Journal megkeresésére hasonlóan, a kommentárt visszautasítva reagáltak az Apple, a Google, valamint a Microsoft vezetői is.

Azóta történt

Előzmények