Megbízható adatmegosztó platformot épített a Mozilla

A céljuk a kiszolgáltatottság megszüntetése, ugyanakkor egy igazságosabb adatgazdaságra építve a kutatások támogatása.

A Mozilla pénteken jelentette be, hogy a Princeton Egyetemmel partnerségre lépve egy új, „Rally” nevű platformot fejlesztettek.

A projekt célja kettős, indíttatása az, hogy egyrészt megkerüljék az „adathörcsög” vállalatokat, ugyanakkor biztosítsák, hogy a felhasználók ellenőrzött és átlátható módon adják át adataikat olyan kutatóknak, akik a közjó érdekében az internetes technológiák minőségének javításán dolgoznak.

A Rally a böngészőben használható kiegészítő, és azt ígérik, hogy a felhasználók teljes mértékben átlátják, hogy kinek és miért adják meg pl. böngészési előzményeiket, szokásaikat.

Rebecca Weiss, a Mozilla adatkezelési igazgatója és a Rally kezdeményezője elmondta, hogy egy jelenleg feszítő problémát akarnak a gordiuszi csomó átvágásával megoldani: most ugyanis vagy azt teszi valaki, hogy teljes mértékben letiltja az adattovábbítást (erre a Firefox is biztosít lehetőséget), vagy pedig jószerivel az történik, hogy a vállalatok, gyakran a felhasználó tudomása nélkül, szinte minden adatot begyűjtenek az internetes tevékenység alapján. Ezért lenne szükség egy olyan platformra, mondta Weiss, ahol a felhasználók egyszerűen, világosan, átláthatóan tudják szabályozni azt, hogy kivel és mit osztanak meg.

A bővítményt telepíteni kell a Firefoxba, regisztráció szükséges, majd ezek után lehet választani az ajánlatból, listából, ahol partner kutatási projektek részletesen elmondják majd, hogy mit kutatnak, miért – ezek után a felhasználó dönthet az adatmegosztás engedélyezéséről.

A platform lehetőségeinek és funkcióinak fejlesztése jelenleg is zajlik.

Azóta történt

Előzmények

  • Firefox 89: áttervezés

    Áttervezték és korszerűsítették az alapvető felhasználói élményt, hogy tisztább, vonzóbb és könnyebben használható legyen a böngésző.