Firefox – turbó módban

A Firefoxot fejlesztő Mozilla szerint, úgy tűnik, nem elég a felhasználók aktivitását követő, illetve a reklámoldalakkal szembeni passzív ellenállás A böngészőkbe beépített „Nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek” megoldás igazából csak egy jelzés (a böngésző által küldött adatok fejlécében) a felhasználó akaratáról, de ez semmilyen korlátozó erővel nem rendelkezik az említett weboldalak részéről. (Mint ismert, az asztali és mobil Firefox verziójának is része a „Nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek” privát szféra védelmét célzó funkció.)

A Firefox 35 megjelenésével azonban a Mozilla aktivált egy jóval hatásosabb, kliensoldali szűrésen alapuló megoldást is. A „Tracking Protection” funkció bekapcsolásával nem csak a felhasználókról gyűjthető adatok mértéke csökken, de jótékony hatással van az oldalbetöltődés sebességére és a letöltött adatmennyiségre is. A Georgios Kontaxis és Monica Chew által jegyzett „Tracking Protection in Firefox For Privacy and Performance” című cikkből kiderül, hogy a magánszférára védelme mellett az Alexa TOP 200 híroldalon végzett mérések során az oldalak betöltődési ideje 44%-kal csökkent miközben a letöltött adatmennyiség 39%-kal csökkent.

Firefox - Tracking Protection
[+]

A Tracking Protection a Google Safe Browsinggel kompatibilis API-t használ, és a Disconnect magánszféra védelmét szem előtt tartó, 45 percenként frissülő listáját használja. A hálózatkezelésbe finoman beszőtt funkció blokkolja a nem kívánt tartalmakat, és a pajzs ikon jelzéssel tájékozatja a felhasználót a blokkolt tartalomról.

 

Firefox - turbó
[+]

 

És hogyan működik?

  • a Tracking Protection beállításához, írjuk a címsorba: about:config
  • a megjelenő oldalon ígérjük meg, hogy óvatosak leszünk
  • a privacy.trackingprotection.enabled kulcs értékét egy dupla kattintással változtassuk true-ra. A kulcsra rákereshetünk a Keresés mező használatával

Azok számára, akik csak követni szeretnék a böngészési szokásaikat követőket, ajánlatos beszerezni és telepíteni a Mozilla által fejlesztett Lightbeam böngészőkiterjesztést, amely vizuálisan könnyen értelmezhető módon jeleníti meg a böngészésünket követő megfigyelő oldalakat.

Azóta történt

Előzmények