Mozilla blog: A Mozilla-szoftverek fejlesztési csatornái

Az IT café oldalain az elmúlt években folyamatosan jelentek meg írások arról, hogy a Mozilla 2011-ben átalakította fejlesztési ütemezését. Habár sokak számára ez már természetes, az ismétlés sosem árt, így az alábbiakban összefoglalom az alapvető tudnivalókat.

Egy kis történelem

A Firefox 4.0 volt az utolsó régi ütemtervben a kiadott verzió. Az 5-ös verziótól kezdve (a Thunderbird esetében a 3-as verziót egyből az 5-ös követte) 6 hetente érkezik új verzió. Azóta persze történtek kisebb-nagyobb változások a kiadási modellben, egyrészt a SeaMonkey esetében, ahol csak alverzió jelenik meg hathetente, másrészt a Thunderbird esetében 42 hetente jön új verzió a Release csatornán (egyesült a Release és az ESR).

Persze az új kiadási modellre való átállással kezdetben voltak problémák, például a kiegészítők fejlesztőinek nem mindig sikerült mindig tartani a tempót, de szerencsére mára ez már megváltozott.

Hirdetés

Hogy is működik?

A kiadási modell lényege, hogy hathetente lép szintet egy-egy verzió. Ezt jól szemlélteti az alábbi ábra:

Mozilla

Firefox

A Firefox esetében négy fejlesztési csatorna elérhető:

Nightly: gyorsan változó, a böngésző legkevésbé stabil változata, elég gyakran frissül. Az új ötletek itt kerülnek először bevezetésre.

Aurora: a már működő fejlesztések ide kerülnek át, hogy a szélesebb közönség is tesztelhesse őket.

Beta: ide már a kész funkciók kerülnek be, melyek megfeleltek az előző két változatban. Ezeket a funkciókat már csak tesztelni kell.

Mozilla

Release: ez a végleges kiadás.

ESR: 42 hetente jön ki új verzió, a köztes időszakban csak biztonsági frissítéseket kap a régi. Elsősorban azoknak ajánlott ez a verzió, akik megelégednek azzal, hogy 42 hetente kapják meg az újdonságokat, illetve olyan környezetben, ahol gondot jelentene 6 hetente frissíteni.

Mozilla

UX: speciális Nightly verzió, itt kerülnek először bevezetésre az UI-t érintő változások

Mozilla
A névjegyről leolvasható az aktuálisan használt csatorna

SeaMonkey

A Firefoxhoz hasonlóan a SeaMonkey is 6 hetente kap új főverziót, de nagy különbség, hogy csak 2 csatornán (a Beta és Release), és nem kap új főverziószámot (lásd 2.17>2.18)

Thunderbird

Dailybird: a Firefox Nightlynak megfelelő verzió

Earlybird: Az Aurorának megfelelő verzió

Release: a legnagyobb különbség a Firefox és a Thunderbird között, hogy a Thunderbirdnél összevonták az ESR és a Release csatornát, tehát végleges kiadás 42 hetente érkezik.

Előzmények

  • Mozilla blog: közösségünk aktivistákat keres!

    Magyar nyelvű böngészők, kiterjesztések és weboldalak. Tucatnyi előadás, közösségi esemény. Hogyan lehet ez? Gondoltál már arra, hogy te is aktivistaként tevékenykedj?

  • Ismét Mozilla Hétvége és alkalmazásfejlesztői előkészítő

    Az áprilisban megrendezett Mozilla Hétvége sikerén felbuzdulva ismét szervezünk egy kétnapos programot, és lehetőség lesz egy tanfolyamon elsajátítani a nyílt web nyelvét és az alkalmazásfejlesztés alapjait.

  • Mozilla blog: jó volt Veletech lenni!

    Bemutattuk a Firefox OS-szel szerelt tesztkészülékeket, a Mozillát, illetve a Mozilla más projektjeit is. Örömünkre szolgált, hogy sokan, sokféle kérdéssel találtatok meg minket.