Android vs. Firefox OS: videók és prezentációk a Mobilkonferenciáról

Egyéves lett a Mozilla mobiltelefonos rendszere, a Firefox OS. Ennek kapcsán az Óbudai Egyetem és Magyar Mozilla Közösség egy konferenciát szervezett, amely gyakorlati szemlélettel, a két rendszerre történő programfejlesztés módját, illetve példaalkalmazásokon keresztül néhány programot mutatott be jól meghatározott témakörökben. Az előadások mellet telefon- és tabletsimogatón keresztül lehetett megismerni a jelenlegi és hamarosan megjelenő készülékeket.

Hirdetés

Karóczkai Krisztián megnyitó beszéde után Koren Balázs foglalta össze az Android fejlődésének történetét.

Következő előadóként Szalai Kálmán mutatta be a fiatal Firefox OS fejlesztésének körülményeit és a jelenlegi rendszer képességeit.

A bevezető előadások után a mobilos alkalmazásfejlesztésbe kóstolhattak bele a konferencia vendégei. Elsőként Auth Gábor mesélte el az Android-alkalmazások fejlesztéséhez szükséges lépéseket.

Karóczkai Krisztián a Firefox OS-re történő alkalmazás fejlesztés mikéntjébe vezette be a publikumot, majd Auth Gáborral egy-egy demo alkalmazást készít el a két platformra.

A következő linkeken érhetőe el az elkészült konferenciaalkalmazás Androidra, illetve Firefox OS-re.

Mindkét platform lehetőséget teremt rá, hogy valamilyen módon fizetős, reklámmal támogatott vagy más módon pénzügyi bevételt generáló appokat készítsen a fejlesztő.

Auth Gábor az androidos világban működő arany tojást tojó tyúk elkészítéséhez adott támpontot.

Ugyanezt a témát boncolgatta Szmozsánszky István is a Firefox OS esetében.

Karóczkai Krisztián megmutatta hogyan használhatjuk a mobiltelefonokba épített eszközöket, és miképpen kezelhetjük a hálózatot Androidon és Firefox OS-en.

A konferencia záróakkordjaként Koren Balázs az Android várható újdonságait ismertette.

A Firefox OS jövőképét és várható újdonságokat Szalai Kálmán mutatta be.

A hosszúra nyúlt nap után még lehetőség adódott kötetlenül beszélgetni a platformokról, új készülékekről, lehetőségekről és – ahogy egész nap a konferencia ideje alatt – megismerni az új Firefox OS-szel szerelt készülékeket: telefonokat, tabletet.

Azóta történt

Előzmények

  • Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

    Egy izgalmas és sikeres év után tekintsük át együtt, hogy milyen eseményeken vettek részt tavaly a mozillás önkéntesek. Mi az, amit sikerült bemutatnunk, milyen programokat szerveztünk. Szerintetek mi az, ami még és már hiányzik?