A Firefox-felhasználók nem akarnak Flasht frissíteni

Hiába vigyázna ránk az új Firefox, ha a felhasználók tesznek a program figyelmeztető üzeneteire – vonhatjuk le az egyik következtetést azt követően, hogy a Mozilla közzétette a legutóbbi szoftverfrissítése utáni statisztikákat arról, hányan reagáltak érdemben az alkalmazás által megjelenített jelzésre az installált Flash-plugin állapotát illetően. Mint arról beszámoltunk, a világ második legnépszerűbb böngészőalkalmazásának új változatai, a 3.5.3 és a 3.014-es verziók telepítés után külön ablakban értesítenek bennünket arról, ha az Adobe Flash Player plugin elavult, befoltozatlan biztonsági réseket tartalmazó verzióit használjuk.

Kudarc és siker

A Mozilla az angol nyelvű újdonságok felület (what’s new) látogatottságát mérte, mely a legfrissebb verzió installálását követően azonnal betöltődik a böngészőben. Az új kiadások első indulásakor a „Kérem, azonnal frissítse az Adobe Flasht!” üzenet és a letöltési oldalra mutató link fogadta azokat, akiknél nem a legújabb Flash-verzió volt telepítve. Az első napon bő hatmillió szörfölő monitorán jelent meg az ablak, az esetek felében a felhasználók elavult Flasht futtattak, vagyis számukra felbukkant a frissítős üzenet is. Sajnálatos, hogy csupán 35 százaléknyian gondolták úgy, hogy a Firefox nem tréfál, s azonnal átkattintottak az Adobe oldalára, ahonnan letölthették a Flash frissítését.

A történetnek azonban egy másik olvasata is van: sikernek értékelhető, hogy a Mozilla egy abszolút karitatív akció keretében egy hét alatt már 10 millió átkattintást tudott generálni az Adobe termékfrissítési felületére, s ezzel minden kétséget kizáróan hozzájárult a felhasználók biztonságának növeléséhez. A cég blogjában megjegyzi, hogy a kérdéses újdonságok oldal 5 százalék alatti átkattintást regisztrál az összes látogatót figyelembe véve, míg az akciónak köszönhetően ez a szám 30 százalékra emelkedett.

Vigyáznának ránk

A böngészővel kapcsolatos biztonsági kérdéseknek szentelt hivatalos Mozilla-blog szerint azért esett elsőként az Adobe Flash-lejátszójára a választás, mert egy rendkívül elterjedt bővítményről van szó, melyet egy felmérés szerint viszont a Firefox-használók 80 százaléka nem tart naprakészen. Ehhez – noha erről a blog szemérmesen hallgat – hozzátehetjük, hogy a Flash az internetes támadók kedvelt bejárata a számítógépekre. Az idén az Adobe kétszer adott ki súlyos biztonsági réseket befoltozó patchet a szoftverhez, februárban és júliusban, az utóbbi esetben több mint féléves késéssel.

A pluginvédelem bevezetésének második stádiumában a Mozilla – a tervek szerint még e hónap végén – elindít egy olyan weboldalt, melyen a böngészőbe telepített egyéb bővítmények (például a DivX-kodek, a Java, a QuickTime, az Adobe Reader, a Microsoft Silverlight) „frissességi státuszát” is ellenőrizhetik majd a felhasználók. Ezen is közvetlen hivatkozások mutatnak majd az elavult pluginek frissítési oldalára. A jelenleg novemberben kiadni tervezett Firefox 3.6 pedig már automatikus pluginellenőrző modult tartalmaz majd, amely ugyanúgy keres frissítéseket, mint a böngésző, illetve a kiegészítések esetében. A hosszú távú terv az, hogy a bővítmények legújabb változatainak telepítését is automatizálják.

Azóta történt

Előzmények