Gyorsabban indul és kevesebb memóriát foglal a Firefox 7

Tegnap a Mozilla Firefox fejlesztői (Aurora) csatornájában elérhetővé vált a böngésző 7-es verziója. Erről a hivatalos blogban azt írják: a teljesítmény javítása és a memóriahasználat optimalizálása a fejlesztők kiemelt célja.

Hirdetés

Ennek egyik, már most tapasztalható eredménye, hogy a böngésző gyorsabban indul Mac, Windows és Linux platformon is. A memóriakezelés optimalizálásának köszönhetően a program „számos felhasználónál” legalább 30 százalékkal kevesebb memóriát foglal, és gyakran futtatja a JavaScript garbage collectort   (szemétgyűjtő), mely a már nem használt információkat távolítja el a memóriából.

Ezeken kívül fejlesztettek a betűk megjelenítésén, a fontok tisztábbak és élesebbek lettek; javítottak a böngésző „reakcióidején”, és bevezették a könyvjelzők és a jelszavak „azonnali” szinkronizálását. A 7-es verzió új webes technológiákat is támogat: ilyen a canvas-alapú animációk hardveres gyorsítására szolgáló új Azure Direct2D motor, valamint a CSS3 text-overflow: ellipsis, amely a számukra kijelölt területen túlcsorduló szövegek kulturáltabb megjelenítését biztosítja.

A friss Firefox Aurora verzió letölthető a Mozilla weboldaláról. A már telepített Aurora-kiadás automatikusan frissül majd a napokban, de a frissítés ki is kényszeríthető az About Aurora menüben.

A böngésző soron következő főverziója, a Firefox 6 a hivatalos ütemterv szerint már béta-stádiumban jár, stabil változata pedig augusztus 16-án jelenik meg. A Firefox 7 stabil kiadása hat héttel ezt követően készülhet el.

Azóta történt

Előzmények