2018. január 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mozilla blog rovat

Mozilla blog: Firefox Androidra magyar nyelven

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Teszteljük közösen a magyar nyelvű androidos Firefoxot! A sokak által hiányolt program fejlesztői változata elérhető magyar nyelven is.

Sokan kérdezték – és a Play alkalmazásboltban is olvasható volt jó néhány erre utaló értékelés –, hogy miért nincs magyar nyelven Firefox böngésző androidos telefonra.

Jelentem van!

A szakemberek évek óta aktualizálják a honosítást, kezdetben Tímár András, napjainkban Kelemen Gábor. Sajnos azonban a magyar nyelv nem oly elterjedt a világban, hogy a magyar verzió bekerülhessen a piactéren elérhető soknyelvű telepítőbe. A Mozilla állásfoglalása szerint az alapértelmezett telepítőbe belezsúfolt túl sok nyelv lassítaná az alkalmazást, és egyébként sincs tesztelve a magyar nyelvű app. Ugyanakkor, ha sokan tesztelnék, kipróbálnák, akkor véleményt formálnának a honosítással kapcsolatban, és lenne esély arra, hogy bekerüljön az alap telepítőbe vagy egy alternatív – szintén több nyelvet összefogó – telepítőbe.

H​ir​d​et​és​

A tesztelésről tudni kell, hogy csak az Aurora verzió érhető el magyar nyelven, így a tesztelést egy olyan verzión kell végezni, amely nem éppen végfelhasználóknak szán a Mozilla. Ezeket a verziókat elsősorban a lelkes tesztelők és a haladó webfejlesztők szokták használni hibakeresési céllal, illetve hogy mielőbb hozzájussanak a legfrissebb újdonságokhoz. Ugyanakkor gyakorlati tapasztalatom szerint eléggé jól üzemelnek ezek a verziók, és általában az aktuálisan kiadott verzióhoz képest már több optimalizációt és szolgáltatást tartalmaznak.

A telepítés menete

A magyar Firefox androidos telepítéséhez engedélyezni kell az apk telepítőkészletek közvetlen telepítését, amelyet a következő módon tudjuk megtenni:

Menü → Beállítások → Alkalmazások → jelöljük be a „Ismeretlen források” jelölőnégyzetet

Angol nyelvű készüléken:

Menu →Settings → Applications → jelöljük be az „Unknown Sources” jelölőnégyzetet

Töltsük le a magyar nyelvű telepítőt a következő helyről:

ftp://ftp.mozilla.org/pub/mobile/nightly/latest-mozilla-aurora-android-l10n/

(A bejegyzés írásakor például a „fennec-22.0a2.hu.android-arm.apk” fáj volt elérhető.)

Telepítsük a letöltött fájl a telefonról, vagy ha ez nem lehetséges közvetlenül, akkor a Marketből telepített Astro File Manager vagy ES File Explorer segítségével.

Indítsuk el az Aurora nevű alkalmazást, és már élvezhetjük is a magyar nyelvű Firefoxot telefonunkon. A talált hibákat a Mozilla Bugzillájába, az OpenScope hibagyűjtőbe vagy a https://etherpad.mozilla.org/firefoxandroid-hu-problems oldalon jelenthetjük be.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.