Hivatalosan is letölthető a stabil Firefox 6

Noha a hétvége óta már letölthető volt a Mozilla ftp-szerveréről, hivatalosan csak mostantól érhető el a Firefox böngésző új stabil kiadása, a Firefox 6. Az alapítvány és a közösség új, „adj ki korán, adj ki gyakran!” elvű fejlesztési modelljének megfelelően a friss verzió messze nem hoz olyan szemmel látható és jelentős újdonságokat, mint a jóval hosszabb ideig csiszolgatott korábbi főverziók.

Amint az ismert, az új struktúrában négy eltérő stabilitási és „érettségi” szintnek fenntartott csatorna fut párhuzamosan. A mozilla-centralban az abszolút kísérleti stádiumot jelentő nightly buildek találhatók meg; e fölött a Google fejlesztői csatornának megfelelő mozilla-aurora helyezkedik el, majd a mozilla-beta és végül a stabil kiadásoknak fenntartott mozilla-release. A fejlesztés alatt álló verziók pontosan hathetente ugranak egy szintet, ami azt jelenti, hogy minden 6. hétben megjelenik egy új stabil kiadás.

Hirdetés

A 6-os kiadás a stabilitást és a biztonságot javító szokásos fejlesztések mellett kevés, a felhasználók számára szembetűnő újdonságot tartalmaz. A látható változások között van, hogy a fejlesztők csiszoltak a weboldalak ikonjainak címsorbeli megjelenítésén, valamint mostantól a címsorban a meglátogatott domén ki van emelve – akárcsak a rivális böngészőkben. További újdonság, hogy a Firefox gyorsabban indul Panorama használata esetén, láthatóbb helyre került a Sync beállítása, valamint használhatóbb és áthelyezhető lett a webkonzol.

Új, hogy a böngészőben minden weboldalhoz külön meghatározhatók adatkezelési beállítások. E menüpont előhívásához – amint a magyar Mozilla-blogból megtudhatjuk – a címsorba az about:permissions kifejezést kell beírni. Itt aztán oldalanként beállítható, hogy engedélyezzük-e a földrajzi hely megosztását, a sütik fogadását, a felugró ablakokat vagy a jelszavak megjegyzését.

A fejlesztőknek kedvez a Firefox menüben megjelent „Webfejlesztő” menüpont, illetve a Scratchpad JavaScript-fejlesztő környezet beemelése. Ugyancsak őket célozza az új webes funkciók, többek között a WebSockets legújabb előzetesének, az ún. szerver által küldött eseményeknek (EventSource / server-sent events) és a médiatartalmak átméretezésére használható window.matchMedia API-nak a támogatása.

A Firefox 6 stabil kiadása letölthető a Mozilla weboldaláról Windows, Mac OS X és Linux platformokra, a változások teljes – angol nyelvű – listája pedig a kiadási megjegyzésekben olvasható. A 6-os kiadás megjelenésével a böngésző soron következő főverziója, a Firefox 7 béta-stádiumba került, és az ütemterv szerint szeptember 27-én érik stabillá, míg a Firefox 8 feljebb lépett az Auróra-csatornába.

A Mozilla menetrendje szerint a Thunderbird levelezőkliens 6-os kiadása is ma jelenik meg, de az hírünk írásakor még nem volt elérhető a hivatalos weboldalon.

Frissítés: a hír publikálását követően megjelent a Thunderbird 6 is. Az új verzióhoz mellékelt kiadási megjegyzések itt olvashatók.

Azóta történt

Előzmények